Von der Leyen: Ulaganje u zapadni Balkan je investicija u budućnost EU

Von der Leyen je u dijelu obraćanja o vanjskopolitičkim odnosima Evropske unije istakla da sve investicije u budućnost Zapadnog Balkana predstavljaju investicije u budućnost EU-a. Ona je kazala da EU želi jačati odnose sa susjedima i kreirati novu agendu na Mediteranu te nastaviti odnose s Turskom

Ursula von der Leyen

Čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da se investicije u zapadni Balkan mogu smatrati investicijama u budućnost Evropske unije.

Von der Leyen je u redovnom obraćanju Evropskom parlamentu o stanju Unije istakla da postoji dobar duh na svim poljima, prvenstveno na planu borbe protiv pandemije COVID-19 kao najvećim zdravstvenim problemom stoljeća, javlja Anadolija.

“Izabrali smo da zajedno napredujemo. Vakcine su dostupne u svim regijama Evrope. Zajednički se borimo i protiv najteže ekonomske krize u proteklih nekoliko decenija. Smatram da možemo biti ponosni na to”, poručila je Von der Leyen.

Ističući da je Evropa među liderima u procesu anticovid imunizacije u svijetu, Von der Leyen je kazala da su evropski proizvođači vakcina osigurali 700 miliona doza za Evropljane, a više od toga i za više od 130 zemalja u ostatku svijeta.

“Prioritet nam je da ubrzamo globalnu imunizaciju, jer smo svjesni da u nekim nerazvijenim zemljama stopa vakcinisanih ne prelazi jedan posto”, kazala je Von der Leyen.

Von der Leyen je posebno ukazala na neophodnost jačanja odbrambene saradnje unutar EU-a i poručila da postoji potreba za “EU odbrambenom unijom”.

“Možemo imati najrazvijenije snage na svijetu, ali čemu to ako ih ne spremimo za djelovanje. Ono što nas je do sada zadržavalo nisu samo nedostatni kapaciteti, već i nedostatak političke volje. Jačanjem političke volje na tom polju možemo mnogo učiniti”, poručila je Von der Leyen i najavila da će s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom organizirati samit o evropskoj odbrani.

“Vrijeme je za naredni nivo za Evropu”, poručila je Von der Leyen i dodala da će EU uvijek biti jača u saradnji sa SAD-om i NATO savezom.

Von der Leyen je u dijelu obraćanja o vanjskopolitičkim odnosima Evropske unije istakla da sve investicije u budućnost Zapadnog Balkana predstavljaju investicije u budućnost EU-a.

Ona je kazala da EU želi jačati odnose sa susjedima i kreirati novu agendu na Mediteranu te nastaviti odnose s Turskom.

Ona je obećala i dodatnu pomoć Afganistanu kako bi se spriječila eskalacija gladi i humanitarne krize u toj zemlji.

Von der Leyen je optužila vlasti Bjelorusije da migrante na granici koristi kao alat ucjene te je dodala da se EU solidariše s Litvanijom, Letonijom i Poljskom.

“To su hibridni napadi kojima se želi destabilizirati Evropa. Ovo se ne toleriše. Ovo nisu izolovani slučajevi. Vidjeli smo to već na drugim našim granicama, očekujemo da ćemo vidjeti ponovo”, kazala je Von der Leyen.

Ukazujući na neophodnost uspostave jedinstvenog upravljanja migracijama, Von der Leyen je kazala da će rivali nastaviti koristiti migracije za napad na Evropu.

Čelnica Evropske komisije Von der Leyen dalje je kazala da su klimatske promjene plod ljudskog djelovanja i da je neophodno poduzeti hitne korake da se aktuelna situacija promijeni.

“Odredit ćemo cijenu zagađivanja, očistit ćemo energetiku, a naši automobili i avioni će biti ekološki prihvatljiviji”, poručila je Von der Leyen.

Prethodni članakIran obnovio komercijalne avionske linije s Afganistanom
Naredni članakBoris Malešević, koji je donio izborne pobjede Plenkoviću i Milanoviću, radi na kampanji “Ja sam Bošnjak!”