Vrhovni sud potvrdio presudu Sanaderu i Hernariju za aferu Ina-MOL

Ivo Sanader

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostepenu presudu kojom je bivši premijer Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Ne spominjući imena kompanija ni optuženika najviši sud navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od deset miliona eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na hrvatsku naftnu kompaniju Inu u kojem država ima vlasnički udio.

Tim izmjenama ugovora, dodaju, trebalo se omogućiti mađarskom MOL-u prevladavajući utjecaj nad domaćom naftnom kompanijom.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju nerentabilnog plinskog poslovanja iz domaće naftne kompanije koji će u cijelosti preuzeti Hrvatska.

Vrhovni sud navodi da je Sanader koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada RH zaključi takve ugovore kojima su prihvaćeni zahtjevi MOL-a “postavljeni tokom pregovora u vezi zaključenja ovih ugovora”.

Hernadi je, pak, kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu deset miliona eura Sanader.

“Isplata je dogovorena kroz zaključenje fiktivnih ugovora o savjetodavnim i drugim uslugama jednom trgovačkom društvu. Na taj način trgovačkom društvu je 2009. uplaćeno 5.000.000 eura što se trebalo isplatiti prvom optuženiku nakon određenog vremena. Do uplate druge polovice iznosa mita nije došlo”, izvijestio je Vrhovni sud.

Dodaju i da je Sanaderu oduzeta imovinska korist od pet miliona eura, “koju je prenio na drugu osobu – trgovačko društvo. Tom trgovačkom društvu je naloženo isplatiti oduzeti iznos u korist Republike Hrvatske”.

Riječ je o kompaniji Roberta Ježića koji je na suđenju priznao da je Sanaderu trebao dati MOL-ovo mito.

Vrhovni sud Republike Hrvatske istakao je kako smatra da kaza na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti.

Sanaderu je, pojašnjavaju, kao olakotna okolnost cijenjena životna dob (68 godina) i narušeno zdravstveno stanje. Otegotno je cijenjeno da je koruptivno krivično djelo počinio kao premijer što nedjelu daje dodatnu težinu.

“S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske nego i svim građanima Republike Hrvatske. Dijelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog krivičnog djela je bilo njegovo osobno bogaćenje. Cijenjena je i prijašnja osuđivanosti zbog istovrsnog krivičnog djela”, objavio je Vrhovni sud.

Okolnosti da je porodičan čovjek i otac dvoje odrasle djece nisu okolnosti koje je trebalo posebno cijeniti kao olakotnima i koje bi imale utjecaj na blaže kažnjavanje. Jednako tako, olakotna okolnost nije niti učestvovanje u Domovinskom ratu i vojni čin koji je stekao. Od takvih osoba se ne očekuje da čine krivična djela, a posebno ne ovakva ili slična namjerna krivična djela kojima se mogu ugroziti suverenost i nacionalni interesi iste države u čijem je stvaranju učestvovao kao i ugroziti njezine temeljne vrijednosti. Koruptivna djela svakako to ugrožavaju, objavio je najviši sud.

Hernadiju je pak olakotnim cijenjena prijašnja neosuđivanost. Otegotno je pritom što je mito ponudio i dao predsjedniku Vlade Republike Hrvatske.

“Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska”, navodi Vrhovni sud.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019. godine kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska.

Vrhovni sud je 13. oktobra djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i kompanija morati platiti 3,5 miliona kuna kazne, dok je bivšem premijeru Sanaderu kazna za to nedjelo s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Najviši sud uskoro bi trebao donijeti i pravomoćnu odluku za aferu HEP-DIOKI, u kojoj je Sanader nepravomoćno oslobođen.

Nakon što mu se pravomoćno okončaju svi postupci bivšem nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sud će odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu, prenosi Hina.

Prethodni članakOpćinsko vijeće Velike Kladuše izglasalo opoziv ratnog zločinca Fikreta Abdića
Naredni članakRuski istraživački novinar Sergej Reznik uvršten na “listu traženih”