Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić

Zamjena za Gordanu Tadić, koja je rano jutros smijenja s funkcije glavne tužiteljice

Milanko Kajganić

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, tokom prvog dana sjednice koja se održava 20. i 21. oktobra 2021. godine, razmotrilo je žalbu tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić na odluku Drugostepene disciplinske komisije za tužioce o izrečenoj disciplinskoj mjeri protiv tužene i donijelo odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Drugostepene disciplinske komisije za tužioce od 16. septembra 2021. godine kojom je tuženoj izrečena disciplinska mjera – premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva BiH na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Drugostepena disciplinska komisija za tužioce VSTV-a BiH u predmetu protiv tužene glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, odlučujući po žalbi tužene, donijela je Odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba tužene i potvrđuje odluka Prvostepene disciplinske komisije od 23. jula 2021. godine.

Tuženoj je za disciplinske prekršaje iz člana 57. tačka 8. “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i tačka 17. “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća” Zakona o VSTV-u BiH, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. tačka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena navedena disciplinska mjera.

Odluka Vijeća je konačna.

Vijeće je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH izabralo zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, koji će tu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Prethodni članakSabor donio odluku: Šveb je novi glavni direktor HRT-a
Naredni članakU BiH se očekuje rast BDP-a u 2021. od četiri posto