VUČIĆ LUDI: Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Kosovski premijer Albin Kurti poručio je da se ne smije dozvoliti da se genocid ponovi. Kazao je “ne želimo da se ceo srpski narod osudi, niti osvetu, ali treba vršiti stalni pritisak od svih na političko rukovodstvo Srbije dok ne prihvate zločine koje su počinili u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, tražimo izvinjenje i da započnu kažnjavanje zločinaca”

Poslanici Skupštine Kosova danas su usvojili Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 89 poslanika, bez glasa protiv, ali uz odsustvo srpskih poslanika.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, poslanici Skupštine Kosova su na predlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. U ime predlagača „Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina“ poslanicima se obratio Bahrim Šabani, poslanik bošnjačke koalicije “Vakat”.

Rekao je da se predložena Rezolucija bazira na odluci Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, s ciljem da se genocid u Srebrenici nad Bošnjacima ne negira i ne zaboravi i da žrtve genocida dobiju zasluženu pravdu, kako bi se region okrenuo svjetlijoj budućnosti uz podsticanje pomirenje naroda na prostorima Zapadnog Balkana.

“Usvajanje ove Rezolucije imaće višestruki značaj i za nas ovdje i za narode u regionu. Pomoći će da se smire strasti i, nadamo se, osvijeste oni koji negiraju genocid. I da se izvršioci ovog stravičnog zločina u srcu Evrope i oni koji u međuvremenu negiraju genocid, ne kriju iza naroda i ne poistovjećuju se sa narodom. Pomoći će i da se pored žrtava u Srebrenici i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne zaborave ni žrtve na Kosovu i da ova Rezolucija i Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, budu nauk za buduće generacije, da ona bude sredstvo pomirenja među narodima, a ne sredstvo otuđivanja i zaoštravanja”, kazao je Šabani.

Izrazio je i razočarenje zbog daljnjeg odlaganja uspostavljanja normalnih odnosa između Republike Kosovo i Bosne i Hercegovine, sve zbog protivljenja i postavljanja veta od predstavnika srpskog naroda u državnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci, koja je i sama preživela masakr nad njenom porodicom tokom rata na Kosovu, istakla je da albanski narod najbolje razume patnje Bošnjaka.

Naglasila je da partija iz koje dolazi Pokret “Samoopredeljenje” snažno podržava ovu Rezolucija, koja je trebala biti usvojena mnogo ranije.

I ostale poslaničke grupe su podržale Rezoluciju uz potenciranje da se u Srbiji još uvek negira srebrenički genocide, kao i zločini počinjeni na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da Kosovo danas podržava Rezoluciju, koja je plemenito i ispravno delo, ne samo u ime Albanaca sa Kosova i drugih zajednica, nego u ime univerzalnog čovečansta i želje za mirom i pravdom.

“Srebrenica je najveći masakr u Evropi nakon Drugog Svetskog rata. Kažnjavanje zločina genocida koji činimo i današnjim usvanjem Rezolucije treba da bude stalna, nesporna i svugde kakao se nikada u budućnosti ne bi ponovilo”, kazao je Kurti.

Podsetivši da je pre pet godina 11. jula bio u Srebrenici, Kurti je kazao da je balkanski kasapin Slobodan Milošević ostao nekažnjen, a da su njegovi saradnici preko 4.000 vojnika većina slobodni, a neki na odlučujućim pozicijama, koji prikrivaju tela žrtava, prikrivaju zločince ili hvaleći ih.

Kurti je upitao ko je krio ratne zločine Ratka Mladića i Radovana Karadžića i ko je njihovim imenima hteo da imenuje trgove.

Kosovski premijer je poručio da se ne sme dozvoliti da se genocid ponovi. Kazao je “ne želimo da se ceo srpski narod osudi, niti osvetu, ali treba vršiti stalni pritisak od svih na političko rukovodstvo Srbije dok ne prihvate zločine koje su počinili u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj, tražimo izvinjenje i da započnu kažnjavanje zločinaca”.

Podsetio je da je Vlada Kosova započela pripremu tužbe protiv Srbije za genocide počinjen na Kosovu.

Zamenica premijera Kosova iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi je kazala da niko, bez obzira iz koje političke partije dolazi ili iz koje je nacionalne zajednice, a posebno kolege Srbi, ne treba da snosi veliko breme odgovornosti za genocide koji su se dogodili u nekoj drugoj državi i u nekom drugom vremenu i pod nekim teškim režimom. Ona je pozvala na pružanje ruke pomirenja i solidarnosti sa svima u kosovskoj Skupštini.

Poslanici Srpske liste su napustili skupštinsku salu kada je na dnevnom redu bio predlog usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

U tekstu Rezolucije se oštro osuđuje genocid u Srebrenici nad pripadnicima bošnjačkog naroda i sva kršenja ljudskih prava, konstatuje se i prihvata da su nakon okupacije Srebrenice snage VRS-a nekoliko dana vršile masakre u Srebrenici i okolini, ubijajući i masakrirajući preko 8.000 bošnjačke dece, maloletnika i odraslih muškaraca. Izražava se saosećanje i iskazuje duboka tuga zbog nevinih žrtava koje su stradale u genocidu u Srebrenici, oštro se osuđuje svaka tendencija namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici s ciljem prikrivanja motiva počinjenih zločina. Pozivaju se državne institucije da odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici tako što će kao Evropski parlament proglasiti 11. jul Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Pozivaju se sve zemlje u regionu da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde bili privedeni svi oni koji su odgovorni za planiranje i izvršenje genocida u Srebrenici.

Nakon što je Skupština Kosova usvojila Rezoluciju, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s manje-više očekivanom porukom.

On je izjavio kako je današnja odluka Skupštine Kosova očekivana te je najavio da će se u nekim parlamentima u regionu “nastaviti političko iživljavanje nad Srbima”.

“Kao što sam najavio kada je bilo usvajanje takve rezolucije u crnogorskom parlamentu, krenula je poplava takvih rezolucija u većini parlamenata u okruženju, da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid i da pokažu svoje opredjeljenje, tobože, za dobrosusjedske odnose, a ustvari da Srbiji zadaju udarac”, riječi su Aleksandra Vučića.

Njega je, kako kaže, samo iznenadilo to što je Crna Gora prije Kosova usvojila Rezoluciju. Vučić je rekao i to da postoje i oni u Srbiji koji bi htjeli da je Beograd pretekao Podgoricu, ali da “srećom nisu još na vlasti”.

“Usvajanje ovakvih rezolucija će se nastaviti, vjerujem da možemo da ih izbjegnemo u nekim regionalnim parlamentima i to zbog dobrih prijateljskih odnosa, a u nekima nećemo moći. Oni će nastaviti političko iživljavanje nad Srbima”, ponovio je predsjednik Srbije čime još jednom ogoljava svoje pravo lice.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakInzko o nakaradnoj srpskoj politici: Šokiran sam, veličaju krvnike
Naredni članakRazmjena pisama Izetbegović-Čović: Nastavlja se polemika oko reforme izbornog zakonodavstva