Vučić o kažnjavanju Dodika: Nećemo provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 10. ili 11. januara razgovarati s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i s predsjednicom bh. entiteta Republika Srpska Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji i poručio kako Srbija ni u jednoj tački “ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentira sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji.

“Već ću 10. ili 11. januara razgovarati s Dodikom i Cvijanović. Riječ je o vrlo kompliciranim stvarima koje nisu za hitnu reakciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za RS, već i za Srbiju”, izjavio je Vučić.

“Mogu u jednoj rečenici reći, prije svih analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora s predstavnicima srpskog naroda i RS, a to je da Srbija svakako nije ni sretna niti misli da je rješenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački ne samo da neće saglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svoga naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH”, dodao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje donose li su ove mjere i pritisak na RS i Dodika, pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija, Vučić je kazao kako “moraju čuvati pristojne i korektne odnose s Amerikancima jer velika su sila”, ali da, s druge strane, “neće vraćati vrijeme u kojem su podizane blokade i barikade prema političkim predstavnicima srpskog naroda na Drini”.

Kada su u pitanju sankcije prema medijima Vučić je rekao kako je to “užasna odluka”.

“Imat ćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza s kriminalom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti učinkovit odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vrijeme poslije Božića. Razgovarao sam jučer i s Dodikom i Cvijanović i nastavit ćemo razgovore u danima pred nama”, dodao je Vučić, prenosi Tanjug.