Vučić: U regiji napadaju Srbiju jer im smeta njen uspjeh

Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je u ponedjeljak “nevjerovatnim” da se u uvjetima “užasno teške krize i teške situacije u Ukrajini” pojedine zemlje u regiji bave Srbijom i napadaju je, referirajući se na zamjerke povezane s odbijanjem uvođenja sankcija Rusiji. 

“Ničim se drugim ne bave u bar tri zemlje u okruženju, ničim drugim. Mislite li da nam trebaju čestitati što imamo bolji klinički centar nego Zagreb i Ljubljana zajedno”, upitao je Vučić u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

On je, kako je izvijestio Tanjug,  rekao i da “takve laži prelaze normalne granice”. Vučić drži da je “ponašanje dijela regije protiv Srbije logično, jer ne mogu prihvatiti njen uspjeh”.

Na pitanje novinara o navodnom hibridnom ratu koji se u mnogim medijima regije vodi protiv Srbije vezano uz ukrajinsku krizu i sankcije Rusiji, Vučić je uzvratio protupitanjem: “Da li mislite da se svi raduju uspjehu Srbije, zašto bi se radovali, zašto da neko bude uspješniji?”

Srbijanski predsjednik je ocijenio, ne imenujući nijednu od država regije, kako su mislili da su “završili posao sa Srbijom, ušli u EU i NATO, a Srbiju zdrobili, jer je imala nesposobno vodstvo koje je razorilo zemlju kroz pljačkašku privatizaciju, a srpska vojska je nestala”.

“Sad odjednom Srbija dvostruko brže raste od njih, Srbija ih je pretekla u apsolutnom BDP-u, jača vojsku dramatično”, kazao je Vučić ironično ocijenivši da je svaka laž protiv Srbije dopuštena.

Vučić je naglasio da je Srbija za poštovanje međunarodnog prava i da ne može podržati napad na Ukrajinu, znajući kroz što ta zemlja prolazi.

On je naglasio da se u uvjetima krize Srbija bori za cijene energenata, gnjojiva, hrane i što bolju opskrbu građana. “Mi ćemo imati i hljeba i svega, a vidjet ćete u Evropi i svijetu kako će biti za četiri-pet mjeseci”, rekao je Vučić.

Srbija je u petak poručila kako smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući i Ukrajinu, te podržala njen integritet, ali je naglasila da, u cilju državnih i nacionalnih interesa, neće uvoditi sankcije Rusiji, kao što je to učinila EU.

Prethodni članakBiH: Lavrov zvao Dodika, tema provedba “dogovora s Putinom”
Naredni članakEnver Čolaković: Bosni