Za građane EU Angela Merkel popularnija od Emmanuela Macrona

Anketa u kojoj je učestvovalo 16.000 ispitanika, provedena je u periodu od kraja maja do početka juna 2021. godine

Emmanuel Macron i Angela Merkel

Građani Evropske unije u većoj mjeri podržavaju njemačku kancelarku Angelu Merkel u odnosu na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, pokazalo je u utorak istraživanje koje je provelo Evropsko vijeće za vanjske odnose (ECFR).

Dokument ECFR-a, pod naslovom “Izvan merkelizma: Šta Evropljani očekuju od postizborne Njemačke”, zasnovan je na anketi provedenoj u 12 zemalja EU-a, uključujući Austriju, Dansku, Francusku, Njemačku, Italiju, Poljsku, Portugal, Španiju, Švedsku, Holandiju, Bugarsku i Mađarsku.

Anketa u kojoj je učestvovalo 16.000 ispitanika, provedena je u periodu od kraja maja do početka juna 2021. godine, javlja Anadolija.

Kao odgovor na pitanje “da se održavaju izbori za predsjednika Evrope i da su jedina dva kandidata Emmanuel Macron ili Angela Merkel, za koga biste glasali?”, više od 40 posto ispitanika dalo je glas Merkel.

“Činjenica da je Merkel toliko popularnija od Macrona ne samo u Holandiji i Španiji već i Portugalu i Danskoj pokazuje koliko ona može biti snaga koja se integrira u različitim dijelovima EU”, navodi se u dokumentu.

Također je objavljeno da značajan broj ispitanika “vjeruje Berlinu” kada je u pitanju vođenje Unije, posebno po pitanjima finansija, ekonomije, demokratije i vladavine prava.

Nakon 16 godina na vlasti, kancelarka Angela Merkel krajem ovog mjeseca napušta politiku, a njen konzervativni blok CDU/CSU izabrao je Armina Lascheta, pragmatičnog umjerenog političara, koji će ih voditi na izborima 26. septembra.

Prethodni članakPoboljšane prilike za investiranje dijaspore u BiH
Naredni članakZa glavnog direktora HRT-a 13 pravovaljanih kandidatura