Zabrana prodaje pića u kioscima u Puli još u razdoblju prilagodbe

Kafa za ponijeti (Ilustracija Pixabay)

Premda je odluka o zabrani prodaje pića u kioscima u Puli donesena još 16. novembra prošle godine na sjednici Gradskog vijeća, još uvijek traje razdoblje prilagodbe, potvrdio je to u nedjelju u izjavi Hini pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je najavio sastanak s vlasnicima kioska u januaru. 

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća prije mjesec i po prihvaćena je nova Odluka o komunalnom redu, kojom se praktički zabranjuje prodaja pića u kioscima, no ta je odredba tada promakla javnosti jer je na dnevnom redu bilo važnijih tema.

Iako je odluka na snazi, pridržavanje njenih odredbi Grad do sada nije nadzirao niti sankcionirao, izvijestili su iz pulske Gradske uprave te dodali kako će, nakon roka prilagodbe, izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom.

Na pitanje zbog čega je donesena takva odluka kojom je Pula postala prvi grad u Hrvatskoj koji zabranjuje da se u kioscima prodaje piće, iz Gradske su uprave odgovorili da je “Grad Pula, pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kafe u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda, vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost”.

“Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje značajnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi, poput spomeničke rente”, izvijestili su.

Slijedom toga, dodali su iz Gradske uprave, Grad Pula se pri donošenju navedenih odredbi “prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštitom poslovnih subjekata u fiksnim objektima”.