Zadnjeg dana oktobra završava ljetno i počinje zimsko računanje vremena

Zidni sat (Ilustracija Pixabay)

Ljetno računanje vremena završava u noći na nedjelju, 31. oktobra, u tri sata ujutro, i počinje zimsko računanje, što znači da se kazaljka na satu mora vratiti jedan sat unazad, odnosno s tri na dva sata.

U skladu s Uredbom ljetno računanje vremena u 2021. završava 31. oktobra u tri sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unazad vrijeme u tri sata računa kao dva sata, saopćio je u petak Državni zavod za mjeriteljstvo.

Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će ranije izlaziti, ali i zalaziti, pa će dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. U noći kada se vraćaju kazaljke ljudi će, pak, moći spavati jedan sat duže.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički saobraćaj, u kojem će vozovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 07 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 07 sati.

Vozači automobila prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni su paliti dnevna svijetla od 1. novembra do 31. marta.

Iako je Evropska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.

Prethodni članakParlament Benina izglasao legalizaciju abortusa
Naredni članakU Hrvatskoj treći dan za redom više od 3.000 novih slučajeva zaraze virusom korona