ZAGREB: Na NK “Nur” započeo tečaj tradicionalnog turskog streličarstva

Turski kulturni centar "Yunus Emre" u Zagrebu u suradnji sa Zakladom za streličarstvo 2020. godine prvi put u Hrvatskoj pokrenuo je tečaj turskog tradicijskog streličarstva

Stipe Majić - Anadolu Agency

Tečaj turskog tradicionalnog streličarstva koji će se, uz stručno vodstvo održavati na sportskom terenu „NK Nur” u sklopu Islamskog centra u Zagrebu od 16. lipnja do 10. srpnja ove godine, započeo je jučer.

Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Zagrebu u suradnji sa Zakladom za streličarstvo 2020. godine prvi put u Hrvatskoj pokrenuo je tečaj turskog tradicijskog streličarstva koji se održavao do razdoblja epidemije, da bi upravo bio nastavljen.

Tečaj vodi dvoje profesionalnih streličara koji su 2019. godine u Istanbulu prošli obuku za trenera u tradicijskom turskom streličarstvu.

„Godine 2019. dvoje naših instruktora turskog streličarstva prošlo je obuku u posebnom programu Zaklade za streličarstvo u Turskoj. Nakon obuke podučavali su tursko streličarstvo velikom broju zainteresiranih za ovaj sport u Zagrebu. Jedan od naših streličara, Željko Acman, koji je trenirao na tečaju, osvojio je drugo mjesto u muškoj kategoriji na streličarskom turniru ‘Aleksandar Tozkoparan’ koji je održan ove godine u Tetovu u Sjevernoj Makedoniji, na turniru kojem su sudjelovala dva streličara iz Hrvatske”, kazao je Fuat Korkmaz, ravnatelj Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Zagrebu.

„Streličarstvo, jedan od najvažnijih elemenata turske kulture, u suradnji s Institutom ‘Yunus Emre’ i Zakladom za streličarstvo, tradicionalno se promovira kao socijalna kultura i kao sport. Projektom Tradicijsko tursko streličarstvo omogućujemo kulturnu interakciju s hrvatskim građanima, jer osim kao sportsku aktivnost, tursko streličarstvo vidimo i kao sredstvo kulturnih odnosa”, zaključio je Korkmaz.

Institut “Yunus Emre” je sa Zakladom za streličarstvo autor projekta streličarstva kojem je cilj predstaviti tradicionalno streličarstvo, kao jedno od temelja stare turske kulture, te unaprijediti kulturne veze s tim drevnim sportom. Tijekom projekta u 16 država obrazovana su ukupno 72 voditelja, a tečaj turskog streličarstva pohađalo je približno 1.000 polaznika.

Cilj ovog tečaja je usvajanje osnova pravilne tehnike i uživanje u streličarstvu uz upoznavanje s terminima vezanim za streličarstvo.

Cijeli tečaj traje 36 sati, s tim da će prvih 16 sati za osmero hrvatskih polaznika biti održano u prvom, ljetnom terminu, a ostatak satnice održat će se najesen.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakU Grudama u Bosni i Hercegovini zaplijenjen veći broj aviobombi
Naredni članakNovi gradonačelnik Splita u posjeti MIZ Split: Želimo nastavak saradnje i izgradnju još boljih odnosa