Zagreb, Zadar i Velika Gorica su gradovi koji najviše pomažu učenicima

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milion kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milion kuna, Čakovec s 900.000 te Zaprešić sa 700.000. Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna

Učenici (Ilustracija Pixabay)

Analitičari portala Gradonačelnik.hr istražili su koliko su gradovi finansijski olakšali život roditeljima školaraca i utvrdili da mimo Zagreba koji za osnovnoškolce izdvaja 35 miliona kuna, najviše je i ove godine izdvojio Zadar – 2,45 miliona kuna te Velika Gorica 2,2 miliona.

Portal je upite poslao svim gradovima, ali mu je stiglo 50-ak odgovora, a za ostale, sudeći po dosadašnjem iskustvu, portal ističe da se nisu imali čime ni pohvaliti.

Tako, u Velikoj su Gorici svi učenici dobili besplatne radne sveske, a taj grad pomaže i roditeljima srednjoškolaca kojima su pomogli u kupnji udžbenika s po 800 kuna.

Nakon što je država prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove finansiranja udžbenika za učenike osnovnih škola, gradovi su sredstva preusmjerili u finansiranje školskog pribora – radnih sveski, mapa, atlasa, kutija za likovni, tehnički te ostalih sredstava za rad, ističe portal Gradonačelink.hr.

Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima pomogao s 1,85 milion kuna, a za srednjoškolce su osigurali 350.000 kuna. Osnovnoškolci od 2. do 8. razreda su, tako, dobili vaučere u vrijednosti od 500 kuna, a prvašići i učenici prvog razreda srednjih škola dobili su po 1.000 kuna.

Slijedi Dubrovnik s 1,49 miliona kuna za osnovnoškolce i još pola miliona za srednjoškolce, s tim da će sredstva rebalansom povećati ako bude potrebe (lani su na kraju izdvojili 811.000 kuna). Svaki dubrovački srednjoškolac dobiva, naime, po 1.000 kuna gradske potpore za kupnju udžbenika.

Među najizdašnijim gradovima slijedi, nadalje, Grad Varaždin koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milion kuna pa je svaki učenik u prosjeku dobio po 370 kuna.

Grad Vukovar roditeljima svojih školaraca ove je godine život olakšao s 1,21 milion kuna, a kao što smo već naveli, uz školski pribor – radne sveske i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te geografske atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su sveskama s motivima Vukovara i besplatnu preobuku (‘startasice’).

Među najizdašnijim gradovima kada je u pitanju pomoć školarcima i njihovim roditeljima još su Grad Kutina s izdvojenih 1,1 milion kuna, odnosno po 500 kuna po učeniku, Karlovac i Koprivnica s po milion kuna, Čakovec s 900.000 te Zaprešić sa 700.000. Gledamo li prosječni iznos kojeg su osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju s po 1.000 kuna, te Vinkovcima i Poreču – po 750 kuna.

Novi Marof rekorder po izdvajanju za srednjoškolce

Tek 11 gradova, prema njihovim odgovorima, izdvaja i za pomoć srednjoškolcima.

Uz Zagreb, koji za srednjoškolce izdvaja čak 40 miliona kuna, najviše izdvajaju Dubrovnik 500.000 kuna, Vinkovci 350.000 kuna, i Novi Marof koji je za srednjoškolce osigurao 250.000 kuna. Novi Marof je ujedno i rekorder po vrijednosti koju dobiva svaki srednjoškolac – svi dobivaju laptope u prosjeku vrijedne oko 5.000 kuna.