Zagrebački holding: Lični podaci radnika neovlašteno su objavljeni

Holding (Foto Hina)

Iz Zagrebačkog holdinga u petak su saopćili kako je više javnih glasila i portala “neovlašteno objavilo” lične podatke radnika u Holdingu, nastavno na pokrenuti postupak savjetovanja sa sindikatima i namjeravanom donošenju odluke o kolektivnom višku radnika.

Objavljena su imena i prezimena radnika, radno mjesto te dodatni podaci vezani za radno-pravni status radnika, što iz Holdinga smatraju povredom Uredbe Evropske unije i Zakona o provedbi te uredbe.

“Radi se o ličnim podacima koji su neovlašteno otkriveni (objavljeni), odnosno u medije nisu službeno predani od Zagrebačkog holdinga d.o.o., a nisu smjeli biti dostavljeni ni od socijalnih partnera jer su im uručeni s oznakom ‘povjerljivo’ i uputom o obavezi čuvanja povjerljivosti u skladu s propisima iz područja zaštite ličnih podataka”, izvijestili su iz Holdinga.

Uprkos tome, dodali su, jedan od socijalnih partnera zloupotrijebio je proces savjetovanja te materijale koji su namijenjeni savjetovanju u procesu, iznio u javnost i/ili trećim stranama i dr.

Iz Holdinga su naveli da je u tom slučaju posrijedi povreda Uredbe EU i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te da su povrijeđena načela obrade na način da ovakva obrada nema u podlozi valjani pravni temelj.

“Uprava Zagrebačkog holdinga konsternirana je postupanjem koje je radnike Zagrebačkog holdinga izložilo stigmatizaciji i stresu, u postupku koji je u toku i provodi se u skladu odredbama Zakona o radu”, navodi se u saopćenju.

Još jednom su zamolili medije da, ako do njih dođu, predmetne materijale ne objavljuju.