Zakonom o COVID potvrdama kazne od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe

Foto Anadolija

Nakon što budu objavljene u Narodnim novinama, na snagu stupaju danas prihvaćene izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje predviđaju novčane kazne od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe u javnopravnim tijelima koje ne poštuju obavezu predočenja COVID potvrda. 

Izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izglasan je ranije danas u Hrvatskom saboru uz povišene tonove, galamu, uvrede i prozivke pojedinih saborskih zastupnika i gotovo na rubu fizičkog incidenta.

Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Odgovorne osobe su čelnici tih tijela, među njima i župan, gradonačelnik i općinski načelnik, saopćeno je iz Sabora.

COVID potvrde dužni su provjeravati javne zdravstvene ustanove i privatni zdravstveni uposlenici.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a s ciljem što učinkovitijeg sprečavanja i suzbijanja širenja virusa korona, tim izmjenama Zakona uvodi se sigurnosna mjera obaveze predočenja dokaza o testiranju, vakcinaciji ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određene prostore.

“Cilj te sigurnosne mjere je onemogućiti ulazak osoba u određene prostore ako ne predoče dokaz o testiranju, vakcinaciji ili preboljenju zarazne bolesti kako bi se u što većoj mjeri spriječilo daljnje širenje zarazne bolesti”, navodi se u obrazloženju.

Ako neka osoba odbije predočiti dokaz o testiranju, vakcinaciji ili preboljenju zarazne bolesti neće joj biti dopušteno ući u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obaveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te sigurnosne mjere te za njenu neposrednu provedbu odrede jednu ili više osoba.

Izmjenama Zakona se uređuje i da su sanitarni inspektori Državnog inspektorata – u izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti – ovlašteni narediti provedbu posebne sigurnosne mjere “obaveze predočenja dokaza o testiranju, vakcinaciji ili preboljenju zarazne bolesti”, radi ulaska u određene prostore. Također, ovlašteni su i narediti udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj sigurnosnoj mjeri.

COVID potvrde koje dokazuju da je neko cijepljen, da je prebolio COVID-19 ili je negativan, od sredine prošlog mjeseca postale su obavezne za ulaz u javne i državne ustanove.

Prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, EU digitalnu potvrdu prilikom dolaska na posao moraju predočiti svi javni i državni zaposlenici, kao i oni u tijelima na lokalnoj razini; za one koji nisu vakcinisani ili preboljeli COVID uvela se sigurnosna mjera obaveznog testiranja na virus.

Dužnosnici, službenici i zaposlenici ustanova i kompanija čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine, dužni su potvrde pokazati osobi koju ovlasti poslodavac. Odbiju li se testirati ili pokazati potvrdu, ne mogu ući u radni prostor.

COVID potvrde uvele su se i u škole, ali samo za zaposlenike. Potvrde su uz poneki izuzetak obavezne i za sve stranke koje dolaze u službene prostore, ali i druge osobe koje tamo dolaze po bilo kojoj osnovi.

Za izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, danas je u Hrvatskom saboru glasalo 77 zastupnika, protiv je bilo njih 27, a Mostovci su napustili sabornicu, prenosi Hina.

Prethodni članakLewis Hamilton primio viteški naslov
Naredni članakWHO upozorava da se varijanta omicron širi neviđenom brzinom