Zašto fudbaleri propadaju

Ovih je dana Ronaldinho pušten iz paragvajskog zatvora nakon što je platio kauciju u iznosu od 1,6 miliona dolara. Neki tvrde da je novac dao njegov prijatelj Samuel Eto’o. Zasad će biti u kućnom pritvoru u luksuznom hotelu u Paragvaju. Tamo su ga uhitili i zatvorili zbog lažnog pasoša, što je posljednja u gomili katastrofa koje je doživio bivši fudbaler, među kojima su bankrot i milionski dug, ali Ronaldinho nije jedini.

Christian Vieri, bivši napadač “Atlético Madrida” i “Intera”, trošio je svoje bogatstvo na žene, poker i propale firme. Iván Zamorano priznao je da ima finansijskih problema zbog loših ulaganja, kao što je problema s lošim ulaganjima imao i Sergio Ramos.

Sports Illustrated procjenjuje da 80 posto sportskih zvijezda završi u bankrotu. Velike zvijezde domognu se čekova sa šest nula, ali ih ne koriste uvijek pametno. Sergio Ramos i Leo Messi sudjelovali su u projektima koji nisu uspjeli. Messi je planirao otvoriti restoran, ali su se radovi razvlačili mjesecima. U konačnici, nije mogao dobiti dozvolu za obnovu zgrade i rušenje nekih dijelova.

Kapiten “Reala” izgubio je tri miliona eura 2008. godine bankrotom “Lehman Brothersa”. Kasnije je uložio novac u umjetnine pa je danas vlasnik nekoliko milionski vrijednih slika. Neznanje o ekonomskim pitanjima često je ključ katastrofe. Procjenjuje se da oko 60 posto elitnih sportaša tokom svoje profesionalne karijere uloži neko poslovno ulaganje u kojem izgubi 100 posto onoga što je uložio. Iako mnogi kupe ogromne kuće dok još igraju, nakon karijere one predstavljaju ogroman trošak. Poslovi koji im se preporučuju jesu kupovina zemljišta, ugostiteljstvo, maloprodaja, zabava, umjetnost…

Problem prave i roditelji koji su često uzrok loših poslovnih koraka. Najpoznatiji takav slučaj u Španiji bio je igrač Xavi Hernández, koji je 2014. imao problema u svojoj firmi. Nakon loših očevih savjeta, investirao je u sektor nekretnina i izgubio novac.

Sličan problem imao je i Raúl González, bivši igrač “Real Madrida”. Sud je zbog dugova od 14 miliona likvidirao njegovu firmu koju su mu vodili majka i zet. Zbog oca je poslovnih problema imao i bivši golman “Barcelone” Víctor Valdés.

Izvor: Stav.ba

Prethodni članakProkletstvo Liverpoola
Naredni članakNarod kao zamorac ambicioznih političkih manijaka