Zbog vrućina dio Hrvatske u crvenom, objavljeni savjeti građanima

Preporuka je i nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala te zaštita glave od izravnog sunca, redovito korištenje sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a kod novorođenčadi i male djece treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću.

ZAGREB – Državni hidrometeorološki zavod izdao je u četvrtak crveno i narančasto upozorenje za veći dio Hrvatske zbog ekstremno visokih temperatura koje se očekuju, uz savjete građanima kako se zaštititi i spriječiti eventualne zdravstvene probleme.

U cijeloj Hrvatskoj danas je iznimno vruće i dnevna je temperatura svugdje iznad 30 Celzijevih stupnjeva, a crveno upozorenje izdano je za područje Splita i Osijeka u kojem se očekuju temperature između 36 i 38 Celzijevih stupnjeva.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Visoke temperature najnegativnije djeluju na dišni sustav kroničnih bolesnika (koji boluju od KOPB-a i astme) i djecu te je u tim situacijama otežano disanje i dolazi do bronhospazama i nadražujućeg kašlja.

Na vrućini se krvne žile šire, čime se snizuje tlak, mijenja se i zgrušavanje krvi pa zbog česte dehidracije dolazi do lokalne tromboze, a noge natiču jer tekućina zaostaje u donjim dijelovima tijela.

Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom, odnosno preventivnim djelovanjem.

Rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine

Stoga je kod velikih vrućina potrebno rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer zbog pojačanog znojenja može doći do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Boravak na izravnom suncu treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih pola sata.

Preporuka je i nošenje lagane svijetle odjeće od prirodnih materijala te zaštita glave od izravnog sunca, redovito korištenje sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a kod novorođenčadi i male djece treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću.

Djecu, kao i kućne ljubimce, ne smije se ostavljati bez nadzora u parkiranim vozilima.

Prostor u kojem se živi treba rashladiti koristeći hladniji noćni zrak, a danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one okrenute prema suncu. Preporuka je i isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Izlazak na otvoreno treba izbjegavati u najtoplijem dijelu dana, kao i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, obično u ranim jutarnjim satima.

 

IZVORHINA, HZZO
Prethodni članakUN uputio apel za humanitarnu pomoć za Palestince u vrijednosti od 164 milijuna dolara
Naredni članakUPISI U TOKU: Upišite svoje dijete na program Bosanskog jezika i kulture (MODEL C)