Zeleni u Europi: Jesu li tek prolazna moda ili će trajno obilježiti političku scenu

Kandidat Platforme Možemo Tomislav Tomašević ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Nakon očekivane pobjede u drugom krugu u platformi Možemo! neće biti podjele plijena, piše danas Jutarnji list.

Iako treba pričekati 30. svibnja, kada će se održati drugi krug između Tomislava Tomaševića i Miroslava Škore, bilo bi golemo iznenađenje sve osim pobjede lidera Možemo! Osim toga, njihova skupštinska lista osvojila je čak 23 od 47 vijećničkih mandata, a s petoricom SDP-ovaca imaju komotnu većinu u budućoj vlasti.

Zato je od njihovih ljudi interesantno čuti što namjeravaju raditi kada preuzmu vlast. “Možete mi vjerovati na riječ kada kažem da niti u jednom trenutku tijekom kampanje ili nakon što je objavljeno da smo pobijedili na izborima u Gradu Zagrebu nije bilo govora o nekakvoj podjeli funkcija u gradskim službama i upravi. Jamčim ovo – neće biti podjele plijena jer od trenutka kada smo nastali, imamo cilj pokazati da se javni poslovi mogu obavljati transparentno. Zato ćemo pričekati završetak drugog kruga, kada će Tomislav Tomašević službeno biti izabran kao gradonačelnik i tek nakon toga ćemo razgovarati o funkcijama.

Budite sigurni da će na sve važne položaje doći stručnjaci, na temelju svojih profesionalnih kompetencija, a ne stranačke pripadnosti”, uvjeravao je jučer jedan od najistaknutijih članova zeleno-lijevog bloka.

“Ne možete očekivati nova rješenja, ako koristite stare strategije”, dodao je sugovornik Jutarnjeg lista pa rezimirao: “Nikome nećemo reći – bio si s nama i od sutra si direktor Gradske plinare – jer baš takav pristup je ono protiv čega smo se borili”.

Uostalom, i kandidatkinja za dogradonačelnicu Danijela Dolenec podsjetila je u razgovoru za Globus kako je Možemo! za vrijeme kampanje predstavilo što namjeravaju raditi u svim područjima, ali nultu točku predstavlja promjena dosadašnjeg modela upravljanja u Gradu Zagrebu, donosi Jutarnji list.

Poredbe sa sličnim slučajevima u Evropi

Vrlo dobar rezultat Tomislava Tomaševića i platforme Možemo! na nedjeljnim lokalnim izborima u Zagrebu mnoge je podsjetio na slične uspjehe koje bilježe zeleni i aktivistički političari u Europi koji predstavljaju odmak od klasičnog stranačkog establišmenta, piše u utorak Večernji list.

U Budimpešti je na vlasti zelena stranka, u Pragu Piratska, u Rimu je gradonačelnica populistica. No, mnoge bi slučaj Tomaševića mogao najprije podsjetiti na gradonačelnicu Barcelone koja, jednako kao i hrvatski političar, ima dugotrajnu aktivističku karijeru. S druge strane, Francuska pokazuje opasnosti koje se mogu nadviti nad zelenim gradonačelnicima ako su – pretjerano aktivistički.

Nakon što je 2019. mađarski oporbenjak s gitarom u ruci Gergely Karácsony (45) pobijedio na izborima za gradonačelnika Budimpešte europska je javnost shvatila da su sva četiri glavna grada u zemljama Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska) pod kontrolom opozicije. Karácsony je zeleni političar lijevog centra koji je ideološki usporediv s Tomaševićem, no svoj imidž prije svega duguje drukčijem pogledu na politiku u odnosu na premijera Viktora Orbána kojeg optužuje za autoritarizam.

Slično, u Pragu je na vlasti Zdeněk Hřib (39) iz Piratske stranke koja podržava direktnu demokraciju i slobodnu razmjenu sadržaja na internetu te reformu prava na intelektualno vlasništvo. Na nacionalnoj su razini pak u Češkoj na vlasti centristički populisti.

Gradonačelnik Varšave pak je s druge strane političar desnog centra Rafał Trzaskowski (49), ali također oporbenjak prema vladi koja je znatno desnija.

No, mnogi bi na još veću sličnost s Tomaševićom pokazali na gradonačelnicu Barcelone. Ada Colau (47) nekada je bila aktivistica u pokretu Occupy. Poput političara iz Živog zida, odlazila je na deložacije te ih je pokušavala spriječiti. Kada su je 2013. pozvali na svjedočenje u parlament da govori o ekonomskoj krizi, bankara koji je dobio riječ prije nje nazvala je “kriminalcem” te se kasnije odbila ispričati, donosi Večernji list.

Plenkovićev stav

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković nakon analize HDZ-ovih izbornih rezultata poručio je biračima u Zagrebu, gdje HDZ nije ušao u drugi krug, da glasuju prema svojoj savjesti, ali pritom naglasio i ideološku poziciju HDZ-a kao stranke desnog centra.

“Poznato je da mi prepuštamo našim biračima i članovima da glasuju po svojoj savjesti. Naglašavam da je HDZ stranka desnog centra, državnotvorna, domoljubna, narodnjačka, demokršćanska stranka, prema tome mislim da je ta pozicija uvijek jasna, na našim biračima je da oni sami odlučuju”, izjavio je Plenković upitan hoće li HDZ podržati nekoga od dvojice kandidata u drugom krugu izbora za zagrebačkog gradonačelnika.

Najavio je da će se sljedećih dana održati sastanak zagrebačke organizacije HDZ-a na kojoj bi se trebao donijeti stav o eventualnoj podršci nekome od kandidata. Potvrdio je i da će on osobno izaći na izbore u Zagrebu.

Nakon sjednice stranačkih tijela, na kojemu su analizirani izborni rezultati, Plenković je ponovio da je u Zagrebu HDZ-ov Davor Filipović ostvario sjajan rezultat – gotovo duplo bolji rezultat nego HDZ-ovi kandidati 2013. i 2017. u Zagrebu. Uvjeren je da će Filipović imati uspješnu političku karijeru. 

Plenković je ocijenio kako je uvjerljiv rezultat Tomislava Tomaševića (Zagreb je Naš! i Možemo!), koji je u prvom krugu dobio 45,15 posto glasova birača, uvjetovan svojevrsnim nasljeđem Milana Bandića. 

“Ovaj rezultat u Zagrebu bio je iskaz volje jednog respektabilnog broja građana. Mogu slobodno reći otvoreno, bez uvrede prema bilo kome, sa svojevrsnim naslijeđem Milana Bandića. Mislim da je platforma Možemo svo ovo vrijeme, uz one lonce i lončarenje, išla na toj platformi”, rekao je.

Dodao je i da je uvjerljiva prednost Tomaševića u prvom krugu sastavljena i od “jedne šire potpore javnosti koju je uživala platforma Možemo”, istaknuvši da bi im na tom tretmanu pozavidjele sve političke stranke,

Uz to, Plenković je ocijenio da su su izbori u Zagrebu pokazali “totalnu propast SDP-a”.

“SDP je kao stranka koja je bila u Zagrebu dugi niz godina prva ili druga, praktički nestala, tu se slobodno može reći kao da je netko skrenuo u neki potok pa su otišli svi po nekom drugom koritu”, smatra Plenković.

Govoreći o rezultatima HDZ-a u drugim dijelovima Hrvatske, Plenković je rekao kako je HDZ, na razini jedinica lokalne i područne samouprave, pokazao da je pobjednička stranka. 

“Ovi lokalni izbori potvrdili su da je HDZ najsnažnija i pobjednička politička stranka i nakon ovih lokalnih izbora. Za sada je HDZ pobijedio već u 208 jedinica lokalne i područne samouprave, to je negdje oko 37 posto ukupnog broja gradova i općina. Pritom smo pobijedili u četiri županije u prvom krugu”, ocijenio je Plenković, dodavši da su, uz to, u HDZ-u zadovoljni i dobrim rezultatima u ostala tri velika grada, u Osijeku, Rijeci, ali i Splitu, gdje je uvjeren da će HDZ-ov kandidat Vice Mihanović pobijediti u drugom krugu. 

“Smatramo da su ukupno gledajući, rezultati koje smo ostvarili izrazito dobri i da će biti još bolji nakon drugoga kruga izbora”, ustvrdio je. 

Davor Filipović posvjedočio je da je na lokalnim izborima u Zagrebu očekivao ulazak u drugi krug i da bi bio neiskren kada bi rekao drukčije. Ponovio je Plenkovićevu izjavu da će zagrebački HDZ raspraviti o eventualnoj podršci kandidatu u drugom krugu u Zagrebu, te naglasio, kao i predsjednik HDZ-a, da je HDZ “stranka desnog centra”.

Na pitanje znači li to da obojica HDZ-ovim biračima u rukavicama poručuju da glasuju za Miroslava Škoru, Filipović nije odgovorio, već ponovio da će stav o tome donijeti gradski HDZ.