Zelenski upozorava da bi rat u Ukrajini mogao izazvati glad u drugim zemljama

Volodimir Zelenski

Ruski napad na Ukrajinu mogao bi izazvati glad u zemljama širom svijeta, upozorio je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju Italijanskom parlamentu, pozivajući na veću pomoć u borbi protiv agresora.

Zelenski je u obraćanju italijanskim zastupnicima putem video linka rekao da se njegov narod bori za opstanak dok ruska vojska razara ukrajinske gradove i ubija civile.

“Za ruske jedinice, Ukrajina predstavlja vrata Evrope u koju žele provaliti, ali barbarstvu se to ne smije dopustiti”, rekao je, dodajući da se posljedice rata već osjećaju u mnogim dijelovima svijeta.

“Najstrašnije je da se nekim zemljama približava glad. Ukrajina je uvijek bila jedan od najvećih izvoznika hrane, ali kako možemo sijati usjeve pod ruskim topničkim napadima?”

Zemlje kao što su Liban, Egipat, Jemen i druge ovise zadnjih godina o ukrajinskoj pšenici, a rat je uzrokovao veliki porast cijena pšenice, za čak 50 posto u zadnjih mjesec dana.

Italijanski premijer Mario Draghi rekao je da je Ukrajina pružila “herojski” otpor ruskoj invaziji i obećao da će nastaviti pružati pomoć izbjeglicama i slati vojnu pomoć.

“Arogancija ruske vlade sudarila se s dostojanstvom ukrajinskog naroda, koji je uspio suzbiti ekspanzionističke ciljeve Moskve i nanijeti golemu cijenu okupatorskoj vojsci”, rekao je Draghi.

Ukrajina već dugo želi ući u Evropsku uniju i nedavno je podnijela zahtjev za članstvom. Draghi je rekao da je to dug proces jer treba provesti puno reformi.

“Želim reći predsjedniku Zelenskom da je Italija na ukrajinskoj strani u tom procesu. Italija želi Ukrajinu u EU”, rekao je.

Prethodni članakČović: Još ima šanse za izbornu reformu
Naredni članakZagreb četvrti u Evropi po dnevnoj potrošnji kanabisa