Zelenski zahvalio Komšiću i Bećiroviću na podršci, Cvijanović nezadovoljna

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović doputovali su srijedu u Ukrajinu kako bi na taj način izrazili podršku toj zemlji suočenoj s ruskom agresijom, a u Kijevu su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Kako je nakon tog sastanka objavljeno na službenoj web stranici ukrajinskog predsjednika Zelenski je Komšiću i Bećiroviću izrazio zahvalnost na dosadašnjoj podršci BiH teritorijalnom integritetu i suverenitu Ukrajine istaknuvši istovremeno kako očekuje da će BiH naći načina provoditi politiku sankcija što ih je Rusiji nametnula Evropska unija.

“Ukrajina i BiH imaju zajednički cilj, a to je članstvo u EU-u”, stoji u saopćenju ureda ukrajinskog predsjednika.

BiH je uz Srbiju jedina država regije koja nije formalno podržala sankcije uvedene Rusiji jer su ta nastojanja blokirali dužnosnici iz reda bosanskih Srba koje kontrolira Milorad Dodik i koji zauzima otvorena proruska stajališta podupirući agresiju na Ukrajinu kao “borbu protiv nacizma” kako je to kazao tokom zadnje posjete Rusiji.

“Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, naročito u Ukrajini što se prihvata kao oružje u borbi protiv Rusije”, kazao je Dodik na skupu u Rusiji u aprilu, a ove je sedmice najavio kako će u Rusiju ponovo putovati u oktobru.

Dodikova najbliža saradnica Željka Cvijanović, koja je članica Predsjedništva BiH, odbila se pridružiti Komšiću i Bećiroviću na putu u Ukrajinu.

Ona je kazala kako je za posjetu znala, ali da o tome Predsjedništvo BiH nije zauzelo službeno stajalište.

“O posjeti me predsjedavajući Komšić obavijestio, ali on nije stavljan na dnevni red sjednice Predsjedništva, što znači da nije ni razmatran niti su usaglašavani stavovi. U skladu s tim, stavovi koje budu iznosili tokom posjete su isključivo njihovi lični, a ne službeni stavovi Predsjedništva niti BiH”, kazala je Cvijanović.

Posjeta Komšića i Bećirovića Ukrajini prva je takve vrste od početka ruske agresije. U Kijevu učestvuju i na sastanku Krimske platforme, projekta pokrenutog kako bi Ukrajina promovirala i branila pravo na očuvanje svog teritorijalnog integriteta.

Prethodni članakKorićanske stijene: Kamena grobnica za Bošnjake i Hrvate
Naredni članakDok Orban jača odnose s Dodikom, Mađarska želi preuzeti vojnu misiju EU u BiH