Željko Komšić: BiH će biti i s Dodikom, ali i bez njega

Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je danas iz New Yorka članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da on nije neophodan da bi BiH funkcionirala.

“Ove zemlje će biti i s njim, a i bez njega, pogotovo”, stava je Komšić koji je na taj način odgovorio na Dodikove prijetnje raspadom države ukoliko generalni sekretar UN-a ne zabrani obraćanje Komšiću na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Danas u večernjim satima Komšić bi se trebao sastati s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, a tokom boravka u SAD-u Komšić će obaviti još nekoliko sastanaka sa zvaničnicima.

Dodik je danas kazao da Komšić za odlazak u New York i obraćanje Generalnoj skupštini UN-a nije dobio saglasnost, naglašavajući da je Komšić privatizirao funkciju te da je trebao naglasiti da na sjednicu dolazi individualno, a ne kao član Predsjedništva BiH.

“Pošto vidim da se najavljuju sastanci i njegovo obraćanje, to govori da se UN upetljao u rasturanje BiH i njen raspad. UN je tako dao mogućnost da se sluša samo jedna strana ozlojađena svojom pozicijom”, istakao je ranije danas Dodik.