Željko Komšić: Euroatlanska perspektiva BiH je u interesu cijele Evrope

"Prihvatanjem obaveze za realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom status BiH za članstvo u EU i usvajanjem Programa reformi, BiH je trasirala svoj euroatlanski put. Ukoliko ispunjavanje preuzetih obaveza bude išlo predviđenom dinamikom, BiH će sigurno u budućnosti postati članicama NATO saveza i EU", smatra Komšić

Željko Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvovao je jučer na Simpoziju pod nazivom “Euroatlanske perspektive Bosne i Hercegovine” čiji je domaćin novi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Komšić je naglasio da euroatlanska perspektiva BiH nije samo u interesu naše države, nego je u općem interesu mira i stabilnosti u čitavoj regiji, pa i u cijeloj Evropi.

“Svaka destabilizacija, odnosno toleriranje političkih snaga u BiH koje predano rade na destabilizaciji države ujedno može predstavljati opasnost po regiju i čitavu Evropu. Prema tome, cijenim da je obostrani interes i države BiH i zemalja Evropske unije, zaustavljanje nazadnih političkih namjera onih političkih snaga u BiH koje ne priznaju međunarodne konvencije i postupaju suprotno od onoga što je opći interes svih onih koji žele mir, sigurnost i stabilnost”, dodao je Komšić.

Istakao je da je to preduvjet za osiguranje kvalitetnijeg života svih građana BiH, koji ne žele etničke podjele i politiku sukoba, nego mir i prosperitet.

“U Predsjedništvu BiH imate partnera koji će predano raditi na ispunjavanju međunarodno preuzetih obaveza BiH, uprkos tome što jedan od članova Predsjedništva BiH te obaveze smatra fakultativnim”, kazao je Komšić.

On je ponovio da je euroatlanska perspektiva vanjsko-politički prioritet BiH.

“Prihvatanjem obaveze za realizacijom 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom status BiH za članstvo u EU i usvajanjem Programa reformi, BiH je trasirala svoj euroatlanski put. Ukoliko ispunjavanje preuzetih obaveza bude išlo predviđenom dinamikom, BiH će sigurno u budućnosti postati članicama NATO saveza i EU”, smatra Komšić.

Također, osvrnuo i na trenutne blokade rada institucija naglašavajući da su svi u BiH svjesni blokada koje se na tome putu poduzimanju od strane retrogradnih politika, koje blokiraju donošenje političkih odluka i onemoućavaju nesmetan euroatlanski put BiH, prenosi Fena.

“Te blokade nisu izraz političke mudrosti nego političke slabosti. Stoga smatram da i diplomatski odgovor na aktuelne blokade, koje se mogu odraziti na ukupnu euroatlansku perspektivu BiH, moraju biti odlučne i nedvosmislene”, potcrtao je Komšić.

Poručio je da je uvjeren da Ured visokog predstavnika u BiH može biti faktor koji će pomoći BiH u procesu euroatlanskih integracija, ukoliko njegov angažman bude prožet dosljednim zastupanjem pozitivnog naslijeđa OHR-a, koje se prije svega ogleda u setu zakona koji su omogućili minimum demokratije u našoj državi.

Simpozij “Euroatlanske perspektive BiH” organiziran je povodom preuzimanja funkcije Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH na kojem su prisustvovali, između ostalih, predsjednik njemačkog Bundestaga Wolfgang Schäuble, ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann, te profesorica historije istočne i jugoistočne Evrope na Univerzitetu Ludwig Maximilians u Minhenu Marie-Janine Calic, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Prethodni članakMuftija Aziz ef. Hasanović o popisu stanovništva: Budimo uvijek ono što jesmo, jer će nas samo tako i drugi poštovati
Naredni članakMinistar Radovan Fuchs: Svi smo zabrinuti zbog manje prvašića