ZOI Peking: Otvorene Zimske olimpijske igre

ZOI Peking 2022

Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je u petak na svečanosti održanoj na Nacionalnom stadionu u Pekingu 24. Zimske olimpijske igre,  a hrvatsku zastavu nosili su skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender

Svečanost otvaranja, koja je nazvana “Priča o pahuljici”, režirao je Zhanga Yimoua, čije je djelo i svečanost otvaranja ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

Svečanost, održana na prvi dan proljeća po kineskom kalendaru, započela je nastupom plesača koji su mahali užarenim zelenim stabljikama s ciljem da prikažu vitalnost tog godišnjeg doba, nakon čega je uslijedila eksplozija bijelog i zelenog vatrometa koji je ispisao riječ “Proljeće”.

Potom se pojavila kocka nalik bloku leda na kojoj su laseri urezali slike sa svakih od prethodnih 23 Zimskih igara. Blok su zatim “razbili” hokejaši i omogućili da izniknu olimpijski prstenovi, svi u bijelom.

Nakon toga je uslijedio mimohod sportaša kojeg su otvorili predstavnici Grčke, a zatvorili kineski sportaši. Hrvatsku delegaciju predvodili su Ljutić i Skender, a s tribina je svečanost otvaranja pratila i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, članica Međunarodnog olimpijskog odbora, koja je pozdravila hrvatske sportaše.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach je u govoru prije nego je Xi proglasio Igre otvorenim izrazio nadu da bi olimpijski duh mogao ugasiti brojne kontroverze koje su pratile pripremu ovog dvosedmičnog pekinškog takmičenja.

“U sljedeće dvije sedmice borit ćete se za najveću nagradu, dok živite zajedno, u miru, pod jednim olimpijskim krovom. Tu neće biti nikakve diskriminacije”, rekao je Bach.

Olimpijsku zastavu su na stadion donijeli bivši kineski olimpijski prvaci u brzom klizanju, kratkoj stazi, umjetničkom klizanju i slobodnom skijanju.

Sedam bakljonoša, sedam kineskih zimskih olimpijaca rođenih u različitim desetljećima, nosilo je olimpijski plamen kroz stadion Ptičje gnijezdo, a Zhao Jiawen i Dinigeer Yilamujiang su ga donijeli do snježne pahuljice unutar koje je zapaljen najmanji olimpijski plamen u historiji nakon čega je uslijedio vatromet.

Na ZOI u Pekingu 2.871 sportaš iz 91 zemlje takmičit će se u sedam sportova u 15 sportskih disciplina i bit će podijeljeno 109 kompleta medalja. Hrvatsku će predstavljati 11 sportaša.

Ulaznice za otvaranje nisu bile puštene u prodaju nego su podijeljene ciljanim grupama, a prije Igara odlučeno je da će tribine za vrijeme takmičenja biti popunjene gledaocima do 30 posto kapaciteta.

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili Ptičje gnijezdo je prvi stadion domaćin svečanosti  otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

Bosna i Hercegovina je na Nacionalni stadion “Ptičije gnijezdo” u Pekingu izašla kao 50. delegacija po redu. Bh. delegaciju sastavljenu od šest sportista predvodili su nosioci zastave Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje), a posljednja u nizu je izašla delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Kine.

Prethodni članakZoran Milanović uporedio bošnjačke političare sa Slobodanom Miloševićem
Naredni članakVečernji list: Spore se ko popravlja uređaj za zračenje, a pacijenti čekaju