Zoran Milanović: Proevropska Crna Gora važna Hrvatskoj kao susjed i partner u NATO-u

Milo Đukanović i Zoran Milanović

Zagreb će nastaviti podržavati evropski put Podgorice jer je proevropska Crna Gora važna kao susjed i partner u NATO-u, rekao je u petak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na Brijunima gdje je njegov kolega po dužnosti Milo Đukanović završio dvodnevnu posjetu Hrvatskoj.

Kako je saopćeno iz Ureda hrvatskog predsjednika, Milanović i Đukanović nastavili su na Brijunima bilateralne razgovore o odnosima dviju država.

Drugi dan Đukanovićeva službenog posjeta iskorišten je za dodatnu razmjenu informacija i stajališta dvojice predsjednika o pregovorima Crne Gore o ulasku u Evropsku uniju u čemu je Milanović potvrdio podršku Hrvatske.

Crna Gora treba nastaviti razvijati se kao demokratska, sekularna i proevropski orijentirana država, rekao je Đukanović.

Republika Hrvatska podržat će takva nastojanja Crne Gore koja je susjed i partner u NATO savezu, rekao je Milanović, prema saopćenju.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o situaciji u Crnoj Gori i jugoistočnoj Evropi.

Sastankom na Brijunima završena je dvodnevna službena posjeta predsjednika Đukanovića Hrvatskoj tokom koje je Milanović poručio da Crna Gora zaslužuje preferencijalni tretman u pregovorima s EU, jer u u protivnom sama ideja pregovora nema smisla.

Milanović je rekao da je njegov zadatak “skretati pozornost” na tu činjenicu te je upozorio da geopolitički vakuum na Balkanu iskorištavaju zemlje poput Rusije koje se protive evropskom sistemu vrijednosti.

Zapadne države “vide utjecaj stranih sila na svojim granicama, a ekvivalentno to ne vide u Crnoj Gori”, naglasio je Milanović, prenosi Hina.

Prethodni članakPredstavnici bošnjačkih organizacija potpisali sporazum o saradnji na popisu stanovništva i u Sisačko-moslavačkoj županiji
Naredni članakArmin Hodžić sutra gostuje u “Novom danu” na N1 televiziji