Plenković: EU će prihvatiti akcijski plan za migracije za BiH

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji učestvuje na dvodnevnom sastanku na vrhu Evropske unije u Bruxellesu, komentirao je stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini, kao i problem ilegalnih migracija kojem je izložena Hrvatska, ali i druge evropske države, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u izjavi tokom završnog dana sastanka na vrhu EU u Bruxellesu osudio je nedavne izjave člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, za koje je ocijenio kako vode prema destabilizaciji BiH, te naglasio kako se Hrvatska vlada nastavlja zalagati za cjelovitost i nezavisnost BiH.

Dodao je kako se tokom rasprave u Bruxellesu založio i za legitimnu i ravnopravnu zastupljenost triju konstitutivnih naroda u najvišim političkim tijelima BiH.

Govoreći o situaciji s ilegalnim migracijama na granicama Hrvatske, ali i na vanjskim granicama EU, Plenković je izjavio kako EU nastoji akcijskim planovima pomoći nekolicini država koje nisu EU članice, da na bolji i efikasniji način pristupaju nezakonitim migracijama.

“Jedna od država za koju ćemo posredno prihvatiti akcijski plan je BiH. Čujemo glasove naših kolega s Baltika gdje dirigirano dolaze avioni migranata u Bjelorusiju, nakon toga ih se gura, praktički fizički, prema granicama baltičkih država, da na nezakonit način uđu u EU. To je ono što Hrvatska već godinama doživljava na svojoj granici i mi ćemo istaknuti kako smo pripravni za Schengen te kako smatramo da se EU najbolje štiti tako da se zaštiti vanjska granica. To je u ovom slučaju grčko-turska i bugarsko-turska granica. Na taj način, iz našega kuta istočnomediteranske, zapadnobalkanske rute bi problema bilo manje”, izjavio je Plenković.

Istakao je kako hrvatsku granicu čuva 6.500 hrvatskih policajaca te kako je Hrvatska ispunila sve tehničke preduvjete za Schengen, ocijenivši kako je članstvo Hrvatske u Šengenskom prostoru stvar političke odluke za koju se očekuje kako će biti donesena 2022. godine.

Čelnici država članica EU danas nastavljaju sastanak na vrhu u Bruxellesu raspravom o migracijama i digitalnoj transformaciji nakon jučer održane rasprave o cijenama energije.

Prethodni članakDžuma-namaz klanjan u Teheranu nakon dvije godine
Naredni članakTomašević promijenio prijedlog budžeta za nacionalne manjine