Armin Hodžić: Manjine su pod pritiskom, ali ostajemo jedinstveni

Bošnjaci u Hrvatskoj, nakon devet godina, imaju svojeg saborskog zastupnika. No, pobjeda Armina Hodžića u utrci za Hrvatski sabor ujedno je i rekordan izlazak Bošnjaka na neke parlamentarne izbore. Armin Hodžić je osvojio 3.375 glasova što je 661 glas više od najboljeg rezultata bivšeg predsjednika SDAH Šemse Tankovića – 2.711 glasova koje je osvojio 2003. godine. No, Armin Hodžić se nalazi pred brojnim izazovima te je u gostovanju na HRT 4 ustvrdio „da se manjine nalaze pred pritiskom“

Armin Hodžić objašnjava da su održali klub zastupnika nacionalnih manjina u petak, o čemu su obavijestili javnost.

– Tada je naš dogovor bio da ćemo zajednički nastupati u cijelim ovim pregovorima i dogovorima o sastavljanju parlamentarne većine. Ono što želim naglasiti je, prije svega, odluku o parlamentarnoj većini i njezinim obrisima donose političke stranke s najvećim brojem mandata i na njima je prije svega da dogovore taj okvir da se dogovori tko s kime želi i može. Dakako da je u politici uvijek teže graditi, a puno lakše rušiti. Moramo biti odgovorni i ozbiljni jer mislim da su izazovna vremena ne samo ispred Hrvatske, već vidimo da i geopolitička situacija u svijetu nije nimalo dobra. Prema tome, i naše odluke moraju biti utemeljene na zdravom razumu, kazao je Hodžić.

Što se tiče podržavanja lijevo-liberalne vlade, kazao je kako bi najprije oko toga trebao biti kontaktiran, a za sada nije.

– U ovom trenutku nije do mene došla nikakva konkretna ponuda te vrste, kazao je Hodžić.

– Ono što je bio naš zaključak na sastanku Kluba zastupnika nacionalnih manjina, mi smo svi pod velikim pritiskom. Prvim pritiskom koji dolazi iz naše zajednice, iz političkih stranaka, iz javnosti koja očekuje od nas da kažemo nešto da se epohalno dogodilo, iako još uvijek, kao što znamo, nije. Međutim, taj pritisak je normalan jer ipak se odlučuje o budućoj Vladi, o budućoj parlamentarnoj većini i mislim da je potpuno normalno da tog pritiska bude, kazao je.

Naglašava da će Klub nacionalnih manjina biti jedinstven.

– Međutim, moramo uvijek voditi računa o tome da ta parlamentarna većina koja bude, da bude stabilna, dakle ne traje kratko i da bi se iz toga mogla izroditi kvalitetna i stabilna vlada, kazao je.

Kazao je kako, uz pritisak, osjeća i odgovornost jer je u ovoj izbornoj jedinici dobio rekordni broj glasova, njih 3.357 glasova.

– To je respektabilan broj glasova i to obvezuje da moje odluke budu na dobrobit svih građana Republike Hrvatske, da budu na dobrobit političke stabilnosti Republike Hrvatske, a naravno da je to velika čast i odgovornost koju smo samim izlaskom na izbore i htjeli da dobijemo i da sada, iduće četiri godine to povjerenje i opravdamo, kaže Hodžić.

Kazao je kako je imao pozive političara i dužnosnika iz Bosne i Hercegovine, ali samo su mu čestitali na rezultatu i izbornom rezultatu.

Cijelo gostovanje pogledajte na HRT 4

Prethodni članakAngažirani ZagrebDox: O kolonijalizmu, tranziciji, identitetu, tradiciji…