Hrvatska: Otvorena izložba “Biti ruža“ uz koncert sufijske duhovne muzike

U organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre, uz potporu veleposlanstva Turkiye u Hrvatskoj i Uprave za vjerske poslove Diyanet otvorena je izložba likovnih radova “Biti ruža“ i koncert sufijske duhovne muzike u Islamskom centru u Zagrebu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba „Biti ruža“ predstavlja 46 radova Ahmeta Sacita Acikgozoglua i 15 njegovih učenika, a radovi su nastali tursko-islamskom tehnikom kaligrafije, iluminacije i minijature. U glazbenom dijelu programa nastupilo je pet muzičara Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye s repertoarom tradicionalne sufijske duhovne muzike.

Veleposlanik Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran poručio je kako je ovaj kulturni događaj, likovni i glazbeni, posebno podrška omladini zagrebačke Islamske gimnazije dr. Ahmeta Smajlovića koja se okupila na otvorenju, za njihov osobni napredak, ali za njihovo ostvarenje i samopouzdanje u svjetskom kontekstu kao muslimana.

“To što naš cijenjeni muftija Aziz ef. Hasanović radi ovdje u Hrvatskoj i kako poučava omladinu, nama samima daje snagu. Poruke koje daju muftija Hasanović i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Armin Hodžić za nas su veoma dragocjene. Mi moramo predstavljati islam, našu vjeru i njezino značenje, na najispravniji način“, istaknuo je Kiran.

Kiran je dodao kako su glazbenici Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye došli u Zagreb kako bi se predstavili mladima, umjesto koncerta kojega su trebali održati u Konyi, te prenijeli Rumijeve poruke mladima u Hrvatskoj.

Dopredsjednik Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” Abdullah Kultamin Yalcin naglasio je kako je cilj Yunus Emre instituta predstavljati turski jezik i kulturu u raznim državama svijeta te kako je današnji događaj jedan od tih aktivnosti u Hrvatskoj.

“Pružamo vam priliku da se zajedno upoznamo s turskom kulturom i umjetnosti. Zahvaljujem se svim prisutnima na zanimanju za ovaj događaj“, poručio je Yalcin.

Na kraju se brojnim okupljenima obratio i muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Kavazović koji je rekao kako je “biti ruža Poslanikova poruka, biti miris čitavom čovječanstvu, svakom muslimanu gdje god bio i živio”.

“Poruke sa zidova ovih 46 unikata koje su sačinili vrhunski umjetnici poručili su svima nama da kao muslimani i muslimanke moramo mirisati svuda po svijetu. Da bi se ovi radovi načinili, mora se unutra roditi ljubav prema Poslaniku, prema islamu, baš onako kako je to Dželaluddin Rumi uradio”, poručio je Muftija Hasanović.

Hasanović se zahvalio na brojnim programima koje zagrebački Yunus Emre institut ostvaruje od svog otvorenja 2016. godine.

Uz brojne mlade iz Islamske gimnazije, na otvorenju izložbe sudjelovalo je veleposlanik Republike Azerbajdžana Anar Imanov, aktivisti bošnjačkih asocijacija, djelatnici Mešihata, te drugi gosti.

Izvor: AA

Prethodni članakHrvatska: Predstavljen projekt pomoći TIKA-e u poučavanju gastronomije djece sa teškoćama u razvoju
Naredni članakVeliki intervju Armina Hodžića za Bošnjački glas