Tomašević promijenio prijedlog budžeta za nacionalne manjine

Tomislav Tomašević (Foto Screenshot)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izmijenio je prijedlog budžeta za nacionalne manjine za narednu godinu. Iako je prethodno za iduću godinu predložio pet miliona kuna za rad svih nacionalnih manjina, odlučio je revidirati svoju odluku i budžet podići na osam miliona kuna.

Da nije došlo do promjene prijedloga, bošnjačka nacionalna manjina ne bi mogla realizirati projekte koji su proteklih godina bili uveliko hvaljeni. Primjerice, bilo bi onemogućeno održavati projekte sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.

Isto tako, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba organizator je “Ultramaratona Vukovar-Srebrenica”, koji je ove godine doživio svoje deseto izdanje, tu je i Konvoj “Da se nikad ne zaboravi”, gdje građani Grada Zagreba dobivaju mogućnost posjetiti Memorijalni centar u Potočarima, a ne treba zanemariti niti ostale projekte koji nadilaze granice nacionalne manjine poput “Dana bosanskohercegovačke kulture”.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća, još ranije je kazao za Anadoliju da očekuje povećanje sredstava za rad organizacija koje okupljaju nacionalne manjine.

“Vijeća i njihovi predstavnici postoje da bi kreirali kulturni sadržaj i programe. To je isto kao da održavate automobil, ali ga ne vozite ili održavate bolnicu a u njoj ne liječite pacijente. Svjesni smo situacije u Gradu Zagrebu i finansijskog stanja, mi od 2017. godine kontinuirano štedimo na svim razinama jer se od tada vijećima i predstavnicima smanjuju sredstva. Nikada od toga nismo radili problem jer i mi smo građani Zagreba, s njima dijelimo jednake probleme i jednako nam je stalo da Grad Zagreb normalno funkcionira, sa stabilnom finansijskom slikom i da se prosperitetno razvija”, kazao je tada Hodžić.

Prethodni članakPlenković: EU će prihvatiti akcijski plan za migracije za BiH
Naredni članakTurković-Meuser: Od ključne važnosti očuvati stabilnost BiH