Džaferović se posebno zahvalio učesnicima Ultramaratona Vukovar-Srebrenica

Šefik Džaferović (Foto Fena)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je jučer obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukovara te poručio da žrtve zaslužuju poštovanje i pravdu, a zločinci kaznu.

Vukovar se ovih dana prisjeća najtežeg dana u novijoj historiji kada je 1991. godine, nakon 87 dana herojskog otpora, 18. novembra slomljena odbrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne formacije počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom Vukovaru.

Džaferović, koji je učestvovao u Koloni sjećanja te položio cvijeće na spomenik, kazao je da želi iskazati poštovanje prema braniocima Vukovara i prema žrtvama velikosrpske agresije.

“Ni do danas nisu odgovarali svi oni koji su počinili zlo i ne trebate odustati od traženja pravde do samog kraja”, kazao je.

Naglasio je da su i nakon 30 godina svježe slike barbarskog razbijanja, bombardiranja i rušenja Vukovara, piše Fena.

“Te slike kao i apel za pomoć obišli su cijeli svijet. Odgovorni ljudi u tadašnjem u svijetu nisu prepoznali šta se dešava i nisu reagirali. Zlo, velikosrpska agresija kasnije se raširila i na druga područja Hrvatske i cijelu BiH. Izvršeni su masovni zločini i sve je kulminiralo Genocidom u Srebrenici. Ovo je poruka za današnji svijet i za trenutke koje proživljavamo u regionu”, poručio je Džaferović.

On se posebno zahvalio učesnicima maratona Vukovar – Srebrenica, koji već deset godina organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, kojim se svake godine odaje počast žrtvama Genocida u Srebrenici.

Iako su vlasti Hrvatske pozvale građane da zbog epidemiološke situacije ne dolaze na 30. godišnjicu vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu, još od srijede u Vukovar pristižu brojne patriote iz cijele Hrvatske, ali i BiH.