Dodikov režim pušta propagandni film, navodno brane istinu i ne daju Rs

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je Srni da “nema te odluke ni autoriteta koji će promijeniti istinu o ratu, ali i o političkoj stvarnosti u BiH, pa tu ništa ne može ni posljednja odluka međunarodnog mešetara Valentina Incka”.

– Zastrašivanje Srba zbog istine završit će debaklom onih koji misle da se jedan narod, koji je kao malo koji stradao za slobodu, na ovakav način može utamničiti ili zastrašiti – poručio je Dodik.

On je dodao da je “Inzko to dobro znao, pa takvu odluku nije donio na primjer prije 12 godina kada je došao, već je to uradio odlazeći iz BiH, bez ikakve odgovornosti za događaje koji će uslijediti, jer je uzeo milione eura u toj zemlji ne pokazavši ni zrno odgovornosti”.

– Istina koju treba braniti zakonima i silom nije istina, jer ako je nešto očigledno i ako je nešto stvarno ne treba mu nikakva odbrana, pa je jasno kakvu Incko istinu brani i ko mu zbog toga aplaudura – rekao je Dodik.

Kazao je da je “26 godina prošlo od građanskog rata i za 26 godina nije se uspjelo sa nametanjem kolektivne krivice niti je laž postala istina, tako ni Inckova posljednja pakost neće imati više uspjeha”.

– Čak i da zapuše usta svim Srbima, kako da ušutkaju međunarodne autoritete poput Gideona Grajfa, sudije poput Matimba Nijambe, koja je izuzela mišljenje u sudskom procesu Ratku Mladiću, i brojne druge svjetske autoritete – konstatovao je Dodik.

Rekao je i da “Republika Srpska nema nikakvu obavezu da konstruktivno priđe novonastaloj situaciji, jer ništa nije učinila da do ove situacije dođe i poručio da oni koji su zapalili vatru misle kako će ugasiti požar”.

Njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata sinoć je na svojim kanalima na društvenim mrežama objavio video povodom odluke visokog predstavnika da zabrani negiranje genocida i veličanje zločina.

– Ja pozivam čitavu RS da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak u kojem ćemo kao narod ili opstati sa RS i svojim identitetima, ili ćemo kroz kratko vrijeme izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima – govori Dodik u videu.

Također se citira njegova jučerašnja izjava da je “spreman da proglasi nezavisnost RS-a već naredne sedmice, pa šta bude”.

IZVORFAKTOR
Prethodni članakInzko pojasnio hrabri potez: Inspiraciju sam pronašao u majci Hatidži Mehmedović
Naredni članakNovi zakon uključuje komentatore: Masne kazne za govor mržnje