Plenković: Štetu koju je Milanović napravio u odnosu s Bošnjacima neće isprati ni mostarske kiše

Andrej Plenković (Foto Hina)

Hrvatski premijer Andrej Plenković dotaknuo se danas tokom zasjedanja Sabora i Bosne i Hercegovine.

Naime, zastupnik Mosta Nino Raspudić, koji je inače rođeni Mostarac, upitao je Plenkovića šta je s izbornom reformom u BiH.

Plenković je odgovorio da, što se tiče situacije u BiH, štetu koju je za interese Hrvata u BiH napravio karijes sa Pantovčaka (što je nadimak koji je Milanoviću dao Plenković op. a.) kada je Bošnjacima rekao: “Prvo sapun, pa onda parfem”, neće isprati ni mostarske kiše, ni Nijagarini vodopadi.

“Vi znate dinarski kod, ja ga imam isto kao i vi, da vam neko to kaže, vi sa tim ljudima ne biste pričali deset generacija, djeca bi se tukla na stanici”, kazao je Plenković.

Dodao je da oni u Hrvatskoj trpe “štetočinu koja zastupa proruske stavove već mjesecima”.

“Ukrajince naziva korumpiranima, a vaš je glavni partner i sponzor. Sada ćete se još pojaviti i vi i on, zagovarajući treći entitet, a Hrvate u BiH ćete dovesti u položaj krivca i odgovornog za blokade institucija. To je agenda, i ja sam ju vidio i razotkrio”, naglasio je Plenković.

Podsjećamo, Milanović je u nemilost bh. javnosti dospio nakon niza skandaloznih izjava, a jedna od njih je “prvo sapun pa onda parfem”.

Podsjetimo, Zoran Milanović je u posljednjih pola godine žestoki zagovornik politike HDZ-a u BiH i promjene Izbornog zakona po mjeri HDZ-a. I tu ništa ne bi bilo čudno ni sporno da predsjednik Hrvatske u svojim javnim istupima ne koristi neprikladan govor i ne šalje često uvredljive poruke.

S druge strane Plenković je u svim svojim istupima slao diplomatske poruke te pozivao na razgovor sa političkim predstavnicima iz Sarajeva, piše Klix.

Prethodni članakDžaferović: Dodikova najava da ne odustaje od formiranja VRS-a opasna za mir u BiH
Naredni članakBošnjacima smanjena sredstva od Savjeta za nacionalne manjine