TIKA u Zagrebu donirala prehrambene artikle i vozilo

Zagreb, Hrvatska - 27. travnja 2022: Ured Turske agencije za suradnju i koordinaciju - TIKA pri Veleposlanstvu Republike Türkiye u Zagrebu i ove godine, povodom svetog mjeseca Ramazana podijelio je ramazanske prehrambene pakete u suradnji s Podravkom namijenjene građanima islamske vjeroispovijesti, osobama slabijeg imovinskog statusa, osobama treće životne dobi te obiteljima s više djece ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Ured Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA pri Ambasadi Republike Turske u Zagrebu i ove godine, povodom ramazana, mjeseca posta muslimana, podijelio je ramazanske prehrambene pakete u saradnji s “Podravkom” namijenjene građanima islamske vjeroispovijesti, osobama slabijeg imovinskog statusa, treće životne dobi te porodicama s više djece, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA donirali su Ziratu Islamske zajednice u Hrvatskoj 250 prehrambenih paketa.

“Trenutno se nalazimo ispred zagrebačke džamije, uskoro ćemo biti ispred crkve gdje ćemo također podijeliti pakete s hranom za ljude u potrebi. Bez obzira na vjeru i naciju, dužnost TIKA-e je pomoći ljudima diljem svijeta koji su u potrebi”, izjavio je Mustafa Babur Hizlan, ambasador Republike Turske u Republici Hrvatskoj.

“Velika mi je čast biti na primopredaji ovih paketa s gospodinom muftijom i gospodinom ambasadorom”, izjavio je Rahman Nurdun, potpredsjednik TIKA-e Ankara.

“Otkad imamo ured ovdje u Zagrebu, od 2016. godine, bili smo aktivni u različitim humanitarnim projektima, s ciljem promocije kulturne saradnje s Republikom Hrvatskom”, dodao je Nurdun.

On je istakao kako je TIKA posebno pomogla na potresom pogođenom području u Petrinji, Sisku i okolini.

“Ideja TIKA-e je pomagati bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovo je posljednja sedmica ramazana, čiji je smisao promocija solidarnosti, bratstva i prijateljstva među narodima”, poručio je Nurdun.

Muftija Aziz ef. Hasanović zahvalio je prijateljima iz Turske na pomoći.

“Koristim ovu prigodu da se najiskrenije zahvalim našoj braći i prijateljima iz Republike Turske koji putem TIKA-e pomažu već kontinuirano rad i aktivnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj. Svake godine osvrću se na one koji su u najvećoj potrebi, bez obzira na njihovu vjeru, naciju, kulturu i na taj način pomažu i kroz ovaj fond ramazanskih paketa, u ovom slučaju bajramskih paketa, gdje će omogućiti svima koji slave Bajram da ga dočekaju u izobilju. To je plemenit i human čin kojeg TIKA s Ambasadom Turske radi i na taj način podupire bratstvo i prijateljstvo, šireći ljubav i bratsko ozračje na relaciji između Republike Turske i Republike Hrvatske”, poručio je ef. Hasanović.

Zirat na mjesečnoj razini izdvoji oko 370 paketa sličnog sadržaja za one koji su u potrebi, dodao je Hasanović.

Donacija paketa s hranom Pučkoj kuhinji

Donaciju od 250 paketa predstavnici TIKA-e u pratnji ambasadora Turske u Hrvatskoj predali su Župi sv. Antuna Padovanskog, Pučkoj kuhinji na sv. Duhu, a riječ je saradnji koja traje treću godinu zaredom.

Rahman Nurdun, potpredsjednik TIKA-e Ankara, poručio je ispred Pučke kuhinje kako ramazan označava suosjećanje i prijateljstvo te kako mu je zadovoljstvo da može pomagati građanima u Republici Hrvatskoj.

Pakete je korisnicima Pučke kuhinje uručio i ambasador Republike Turske u Republici Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan.

Fra Vladimir Vidović, direktor Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje, izrazio je zadovoljstvo da je TIKA prepoznala rad franjevaca na sv. Duhu.

“Raduje me što se saradnja ostvaruje i na ovakav način između Katoličke crkve i predstavnika islamske vjeroispovijesti. Mi smo ovdje prijatelji, puno sarađujemo i s ‘Merhametom’ i s Islamskom zajednicom u Republici Hrvatskoj. Ovo je samo logičan nastavak lijepe saradnje i prijateljskih odnosa koje gajimo u Republici Hrvatskoj. Ova pomoć koju su donirali treću godinu zaredom i koja se iz godine u godinu povećava, namijenjena je svim ljudima koji dolaze u ovu Pučku kuhinju po svoj topli obrok. To su naši građani, naša braća i sestre. Glad i nevolja, kao takva, nikada ne pita niti vjeroispovijest niti nacionalnost”, izjavio je Vidović.

“Dijeljenje stola dio je naše kulture, posebno sa susjedima. U Turskoj, susjedi su najčešće važniji od rodbine, jer su nam oni najbliži”, poručila je Sedef Bulut, koordinatorica-ataše programsko-koordinacijskog ureda Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA Zagreb.

Kombi za Savez Roma

Paketi sadrže 20 osnovnih proizvoda (ukupno 33 artikla u svakom paketu) za svako domaćinstvo. “Podravka” posjeduje i halal certifikat, pa su proizvodi prikladni za konzumaciju vjernicima islamske vjeroispovijesti. Prošlih godina istim paketima TIKA Zagreb darivala je i građane Siska i Petrinje koji su naročito stradali tokom potresa i korona-krize.

Danas je održana i primopredaja donacije automobila Opel Vivaro Combi L2H1 1,6 CDTI Twinturb Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA Savezu Roma u RH “Kali Sara”.

Ovogodišnji program donacija TIKA-e obuhvata Općinu Vojnić, Grad Sisak, Grad Petrinju, Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Pučku kuhinju na Svetom Duhu u Zagrebu, Grad Osijek i Grad Vukovar. Cijela donacija obuhvata 1.800 paketa s hranom koji sadrže oko 36 tona hrane.

Prethodni članakVBNMGZ u povodu nastupanja Bajrama organizira program za djecu “Radujmo se Bajramu”
Naredni članakLEJLETUL-KADR: Noć zbližavanja Zemlje i Neba