Turski film o potrazi za ratnim zločincima: Nema odustajanja dok Bosna ne dobije punu slobodu

Turska produkcijska kuća iza koje stoji režiser Haktan Özkan snimila je film “Skrivena lica” čija se tematika vezuje za rat u Bosni i Hercegovini, tačnije postratni period u kojem je fokus na potrazi za ratnim zločincima.

Kako se navodi, premijera ovog filma zakazana je za 11. juli u Bursi, kada će se obilježiti i 26. godišnjica genocida u Srebrenici.

Prema dostupnim informacijama radnja je sljedeća:

“Nakon rata Mirsad Čengić odlazi u inostranstvo te kasnije učestvuje i u albansko-srpskim sukobima na Kosovu. Nakon ratnih dešavanja tokom devedesetih godina odlazi u Tursku gdje pohađa posebnu obavještajnu obuku za agenciju koja će biti uspostavljena u Bosni i Hercegovini i koja će biti zadužena za lov na ratne zločince. Drugi lik u filmu – Haris Spahić tek se kasnije tokom ratnih dešavanja u BiH pridružuje Armiji Republike BiH. Prije pridruživanja armiji Haris prolazi obavještajnu obuku uz nadzor Alije Izetbegovića te biva smješten u srpske vojne formacije kako bi pokušao otkriti važne informacije o položajima vojske. Kasnije zajedno s Mirsadom odlazi na Kosovo, gdje učestvuje u ratu. Pored dvojice bosanskih oficira, radnja prati i kosovskog vojnika Zahira Allajbeua, koji se dobrovoljno prijavljuje u Armiju RBiH te se kasnije zajedno s Mirsadom i Harisom bori i u kosovskom sukobu 1999. godine”, stoji u opisu filma.

Prethodni članakVučićev “Munjeviti udar” na Pešteri jeftina je propaganda koja liči na afričke diktature
Naredni članakIvan Đikić: Novi val zaraze može doći u Istočnu Evropu za mjesec dana