Zarazi pa vladaj

U vrijeme dok je svjetska ekonomija paralizirana zbog pandemije, Kina posluje u plusu. Prema podacima koje je Afp prikupio od kineskih carinskih službi, Kina je od početka marta, za samo mjesec dana, prodala gotovo četiri milijarde maski za lica zemljama zahvaćenim pandemijom.

U vrijeme kada je pandemija širom svijeta uzrokovala smrt više od 70.000 ljudi, Kina je od prvog marta u pedeset zemalja svijeta izvezla 3.860 miliona maski, 37.5 miliona zaštitnih odijela, 16.000 respiratora i 2,84 miliona kompleta za otkrivanje virusa. Ukupni izvoz u ovom razdoblju, otprilike mjesec dana, iznosi milijardu i 330 miliona eura.

Kako bi udovoljila velikoj potražnji u zemljama koje pate od pandemije, Kina je povećala kapacitet proizvodnje testova za otkrivanje virusa za više od četiri miliona komada dnevno.

Neke su se države žalile na kvalitet medicinske opreme kupljene u Kini. Naprimjer, Holandija je 28. marta najavila vraćanje 600.000 maski od ukupno 1,3 miliona komada kupljenih u Kini, koje nisu udovoljile standardima kvalitete: nisu dobro “legle” na lice i filteri nisu dobro radili. Španija je također krajem marta vratila hiljade neispravnih testova za otkrivanje virusa, kupljenih od kineske firme koja nije imala potrebno odobrenje za proizvodnju. No kineske vlasti to previše ne zanima, oni tvrde da se standardi kvalitete razlikuju od zemlje do zemlje pa je to razlog vraćanja pošiljki, a u isto vrijeme su tražile od svojih kompanija da ubrzaju i povećaju proizvodnju zbog masovne potražnje širom svijeta.

Izvor: Stav.ba