Svečani iftar Bošnjačkog nacionalnog vijeća okupio brojne zvanice

Povodom mjeseca ramazana u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske u zagrebačkom Hotelu Westin održan je svečani iftar na kojem se okupilo sedamdesetak zvanica, članova i prijatelja BNV-a iz cijele Hrvatske.

Ispred glavnog organizatora iftara, prisutnima se obratio Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske, koji je naglasio kako je ramazan prilika za pojedinca i cijelu zajednicu da zbiju svoje safove i redove te da iz ramazana bošnjačka zajednica izađe ojačana.

Aktivnosti Vijeća bošnjačke manjine ne prestaju s ramazanom, poručio je Hodžić, koji je najavio održavanje ručka za Ramazanski bajram za prijatelje u Petrinji koji su pogođeni potresom, a sljedeće sedmice članovi BNV-a posjetit će i Gunju.

“Nastojimo biti prisutni na svakom pedlju u Republici Hrvatskoj, gdje god žive naši dragi Bošnjaci i svi naši prijatelji”, izjavio je Hodžić.

Također, s ciljem jačanja djelovanja BNV-a, Hodžić je najavio do polovine ove godine izdavanje prvog broja časopisa “Bosna”, kao i istoimenog internetskog portala, koji će postati još jedno važno informativno glasilo Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i koje će izvještavati o svim važnijim aktivnostima bošnjačke zajednice.

Najesen će se pokrenuti Fond za stipendiranje nadarenih učenika i studenata s ciljem pomoći u obrazovanju omladine, izjavio je Hodžić.

“Smatramo da je naša omladina buduća kičma naše zajednice i da moramo uložiti dodatne, maksimalne napore kako bismo im pomogli u plemenitom cilju stjecanja obrazovanja”, poručio je predsjednik BNV-a.

Ove godine cilj je i etablirati Forum žena BNV-a u okviru kojeg će se Bošnjakinje imati priliku družiti, putovati, razmjenjivati mišljenja i iskustva, kao i Asocijaciju mladih, koja će imati isti cilj za pripadnike bošnjačke omladine.

“Od jeseni ćemo pokrenuti tribinu s provokativnim nazivom ‘Nova bošnjačka misao’, gdje ćemo nastojati okupljati naše intelektualce i istaknute pojedince, kako bi razgovarali o temama aktualnim za Bošnjake u Republici Hrvatskoj”, najavio je Hodžić.

Okupljene je pozdravio i Domagoj Knežević, izaslanik i savjetnik hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Uz najbolje želje za predstojeći Ramazanski bajram, svim prisutnim je poželio “da blagdane provedu u mirnom, obiteljskom i prijateljskom okruženju”.

Nakon uvodne molitve za okupljene u hotelskoj dvorani Panorama, prisutnima se obratio zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Mersad Kreštić riječima:

“Mjesec ramazan vrijeme je odricanja od jela, pića i svih drugih užitaka od izlaska pa sve do zalaska sunca. Za svakog vjernika ramazan predstavlja priliku za oplemenjivanje duše i čišćenje od grijeha. Tokom posta, ne poste samo naša usta, vjernik obara svoj pogled, čuva se svega nevaljalog i nastoji zaraditi Allahov oprost i milost. Pored toga, mjesec ramazan prilika je i za zajednicu, da okuplja svoje članove, jača veze među njima i poslije ramazana izađe ojačana. Na tragu toga, Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je niz iftara i aktivnosti s ciljem okupljanja što većeg broja pripadnika naše zajednice i njihovog međusobnog druženja.”

Među brojnim zvanicama, na iftaru su bili i Sedef Bulut, direktorica TiKA-e u Hrvatskoj, Alen Tahiri, direktor Ureda Vlade za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sa saradnicom Bahrijom Sejfić.

Učestvovali su i predstavnici bošnjačkih organizacija iz Zagreba, Velike Gorice, Siska, Rijeke, i ostalih krajeva Republike Hrvatske, istaknuti bošnjački naučnici, umjetnici, sportaši, poduzetnici i imami iz Medžlisa IZ Zagreb.

Prethodni članakPogledajte galeriju fotografija sa sinoćnjeg iftara za omladinu u Zagrebu
Naredni članakIbrahim Ružnić poslao otvoreno pismo Andreju Plenkoviću