Armin Hodžić prisustvovao Velikom balkanskom susretu u Turskoj

Turska ima stotine miliona prijatelja širom svijeta koji nade vežu uz nas, bez obzira na vjeru i boju kože, poručio je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se na Velikom balkanskom susretu u Istanbulu.

U turskoj metropoli Istanbulu održan je Veliki balkanski susret kojem su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici iz regije Balkana i turski političari. Na susretu se obratio i ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu, predsjednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop te potpredsjednik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

Erdogan je u svom obraćanju podsjetio na posljednji susret s Alijom Izetbegovićem, prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine, rekavši da se amanet koji je preuzeo mora čuvati i ne može se posmatrati iz daleka.

Predsjednik Turske je podsjetio da je Zapad nijemo posmatrao Genocid u Srebrenici i brojne druge masakre, a i da danas zatvaraju oči na napade na muslimane širom svijeta.

Ukazao je na značaj trajnog jedinstva, stabilnosti i prosperiteta regije.

U tom kontekstu Erdogan je podsjetio i na projekt izgradnje autoputa između glavnih gradova BiH i Srbije, Sarajeva i Beograda.

“Kada bude završen, autoput između Sarajeva i Beograda bit će pravo osvježenje u infrastrukturnom smislu”, rekao je Erdogan.

Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na poziv Predsjedništva Republike Turske prisustvovao je Velikom balkanskom susretu u Istanbulu te je bio jedini Bošnjak iz Republike Hrvatske. Također, tu su bili i predstavnici Bošnjaka iz BiH, Sandžaka, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Prethodni članakNovi život bosanskih ljiljana
Naredni članakZadarski Albanci DORH-u prijavljuju sumnju na malverzacije, optužena i Ermina Lekaj Prljaskaj