Vučićevo i Vulinovo pomračenje uma nakon crnogorske rezolucije o genocidu u Srebrenici

Rezolucija o genocidu o Srebrenici, koju je preksinoć usvojila Skupština Crna Gore, pokrenula je dezinformacionu kampanju beogradskih tabloida koji su u objavama navodili lažne tvrdnje i spinove da se u usvojenom aktu srpski narod naziva genocidnim.

U mnoštvu dezinformacija i lažnih vijesti koju su objavili beogradski tabloidi izdvaja se ista zakonomjernost – da je Rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim, da se cijelom narodu utiskuje žig, kao i da su birači koji su glasali za novu vlast prevareni, piše „Pobjeda“.

Tako su ,”Objektiv“ i ,”Informer“ objavili tekstove uz stravične naslove: ,,SRAMNO! Prvo nas proglase za GENOCIDAN narod, pa nas zovu da im SPASIMO letnju sezonu“ i “GORI SU I OD USTAŠA! Đukanović, Krivokapić i Bečić optužili Srbe i Srbiju za genocide“.

“Tako je na mala vrata, na dokumentu kojim se ponovo utiskuje žig cijelom srpskom narodu, okupljena nova stara koalicija – DPS, Demokrate, Ura, Bošnjačka stranka, SDP i SD, kojoj je najviše kumovao Krivokapić, kršeći pritom i zavjet dat mitroplitu Amfilohiju i još jednom iznevjerivši nade srpskog naroda u Crnoj Gori čijim glasovima se i domogao fotelje”, navodi se u tekstu koje je objavio tabloid ,”Alo“ uz naslovu “UDAR NA SRBE – Ono što ni Velika Britanija nije uspela, uradili Krivokapić, Bečić i DPS“.

Šta piše u Rezoluciji o genocidu o Srebrenici

Iste tvrdnje, da se Rezolucijom Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim juče je saopštio i jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević.

“Djelovi parlamentarne većine – Demokratska Crna Gora i Ura Dritana Abazovića, zajedno sa DPS-om juče su izglasali Rezoluciju o Srebrenici u kojoj se Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim. To je suprotno principima na koima smo temeljili naš izborni program i na kojima smo osvojili 133.275 glasova, zahvaljujući kojima smo pobijedili Mila Đukanovića. Neshvatljivo je i šizofreno da devet mjeseci nakon izbora poslanici DPS, poslanici Demokrata i Ure izglasaju nešto što je usmjereno protiv srpskog naroda, ne samo u Srbiji, nego gdje god da živi”, kazao je Knežević juče za „Gradski radio“.

Međutim, takve tvrdnje, najblaže rečeno, nemaju utemeljenja u činjenicama.

U usvojenom dokumentu ne postoji ocjena da je sprski narod genocidan i da je zvanična Srbija odgovorna za genocid.

Rezolucija, pak, osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Nažalost, i ova tvrdnja nije u skladu sa činjenicama i smatra se ustupkom srpskoj strani. Naime, nemoguće je da su genocid proveli individue, kada je za njega u Haagu presuđen i politički i vojni vrh bosanskih Srba. Međutim, Srbi očito ne pristaju ni na ovu vrst formulacije, koja je netačna i ide uim u prilog.

Neistinita je i tvrdnja Kneževića da se u Rezoluciji jasno vidi da će odgovarati svaki građanin Crne Gore, ukoliko bude negirao genocid. Takav član ne postoji, već se pozivaju nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Rezolucija čak osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

U članu osam se navodi da se najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživjelima i apeluje se na pomirenje u regionu.

Što piše u Deklaraciji Skupštine Srbije

Osim brojnih lažnih vijesti i spinova o crnogorskoj Rezoluciji o Srebrenici, u srpskim medijima i izjavama njihovih zvaničnika nije se mogla pronaći informacija da je i njihov parlament usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici još 2010, u trenutku kada još ni Ratko Mladić, sada osuđeni ratni zločinac, nije ni bio uhapšen.

“Narodna Skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.

Narodna Skupština Republike Srbije pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspješno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju”, navodi se u Deklaraciji Skupštine Srbije.

Napade na Crnu Goru osudio je juče predsjednik Pokreta slobodnih građana Srbije, Pavle Grbović, podsjećajući i na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je prije 13 godina priznao da se u Srebrenici desio genocid, da bi kasnije to negirao.

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore dolazi 13 godina nakon priznanja genocida od strane Dodika i 11 godina nakon usvajanja istog takvog dokumenta od strane Narodne Skupštine Republike Srbije. Deklaracija koja je usvojena 2010. godine važi i dan danas. Čisto da znate koliki su licemjeri oni koji danas napadaju Crnu Goru. Ovo što govorim nije moje mišljenje, već činjenice potkrijepljenje dokazima”, napisao je Grbović na svom Fejsbuk profilu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je juče ,,poruku srpskom narodu u Crnoj Gori“, nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici i smjene ministra Leposavića, u kojoj ne krije razočaranje zbog glasanja u Skupštini Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani svim poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, oštro osuđuje zahtjev ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, da se poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

“Od Aleksandra Vulina, portparola JUL-a i Mirjana Marković, navikli smo na sve i svašta. Jasno je da se radi o lažnom patrioti, ali i lažnom padobrancu, lažnom vojniku, lažnom policajcu, lažnom ljevičaru. Vulin je laž po sebi! On svoje lične komplekse liječi oblačenjem maskirnih uniformi i potpirivanjem nacionalističkih vatri”, smatraju u partiji Nenada Čanka.