Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a suzdržano sedam poslanika.

Podgorica – Skupština Crne Gore usvojila je rezoluciju o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a suzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Ervin Ibrahimović, lider Bošnjačke stranke, koji je jedan od predlagača rezolucije, zahvalio je svima koji su, kako je naveo, pomogli da se dobije kvalitetan tekst rezolucije.

“Vjerujem da smo danas poslali jasan signal iz ovog predstavničkog doma, da Crna Gora jeste centar demokratije u regionu”, kazao je Ibrahimović.

IZVORAnadolu Agency (AA)
Prethodni članakTurković na sastanku u Antaliji: Jačati regionalnu saradnju kako bismo ubrzali evropske integracije
Naredni članakDžaferović: Civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, jačanju mira i stabilnosti u regionu