Adnan Hasković: Narode moj, poštujte to što ste Bošnjaci

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pripremilo je serijal video snimaka povodom održavanja popisa stanovništva 2021. u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Kosovu. Na ovaj način pomažu srodnim nacionalnim institucijama u zemljama okruženja u agitaciji bošnjačkog naroda da na popisu stanovništva upišu ime Bošnjak u nacionalnu odrednicu te bosanski jezik kao ime jezika. Jedan od govornika bio je i naš poznati glumac Adnan Hasković. Pogledajte video:

“Narode moj širom regije, želim da vas sve pozdravim, da vas sve poselamim i da vam uputim jednu kratku poruku. Kao umjetnik koji dolazi iz Bosne i Hercegovine bio sam počašćen prilikom da radim sa umjetnicima širom svijeta, s velikim hollywoodskim zvijezdama, rediteljima, producentima, scenaristima… Kroz tu saradnju shvatio sam koliko je zapravo važno biti ponosan na svoj identitet i koliko je važno biti svjestan svog naroda i kulturnog nasljeđa kojeg naš narod baštini.

Na neki način i ja sam imao konfuziju u svojoj glavi, ko sam, šta sam, šta je to moj identitet, jer, nažalost, obrazovni sistem kakav je bio u Bosni i Hercegovini nije mi omogućio priliku da spoznam te stvari. Ja sam se sam dao u istraživanje svoga identiteta i mogu vam reći da nakon te potrage sam zaista počašćen, imponuje mi i ponosan sam na ono što mi jesmo, na ono što jesu Bošnjaci, što jeste Bosna.

U kasnijim svim mojim susretima s umjetnicima i rada na filmovima i u teatru, uvijek sam se trudio da iskomuniciram i da na neki način prezentiram taj svoj identitet i kulturnu baštinu moga naroda. I zaista filmska umjetnost i teatar na neki način najbolje to i dokazuju, jer oni i služe toj komunikaciji i tom njegovanju različitosti. Ta različitost kultura i naroda zapravo jeste bogatstvo svijeta.

Moja poruka na kraju bi bila upućena vama da istražite zaista svoj identitet, da budete ponosni na to što jesmo, jer zaista gdje god sam bio i šta god sam radio, najbitnije je znati ko si, šta si, odakle dolaziš i da poštuješ to što jesi. Jer ako ne poštuješ sebe, ne možeš poštovati druge, a ni drugi vas neće poštovati”, poručio je Adnan Hasković.

Prethodni članakNusret Idrizović: Stećci u Azerbajdžanu – zagonetka bez kraja
Naredni članakI kreativni odgoj i kultura dijaloga: U Sisku prva halal igraonica u Hrvatskoj