Petak, 24 Maja, 2024
Naslovnica Društvo Nije bila slučajnost: Bošnjaci Nevesinja o “Nož, žica, Srebrenica”

Nije bila slučajnost: Bošnjaci Nevesinja o “Nož, žica, Srebrenica”

Povodom dešavanja u noći 31. jula na 1. august u selu Hruštima kod Nevesinja, saopćenjem za javnost oglasili su se i predstavnici pravnih subjekata Bošnjaka Nevesinja.

U saopćenju za javnost oštro su osudili vandalski čin ispisivanja prijetećih poruka „Nož, žica, Srebrenica“ preko državne zastave na autobuskom stajalištu u ovom povratničkom selu.

– Ispisivanje poruka mržnje preko državne zastave nije nikakva slučajnost. Takav rukopis je jasan i čitljiv svima. Uprkos uvredi koja je duboko povrijedila naše dostojanstvo pozivamo naše komšije da jačamo naše dobrosusjedske odnose i zajedno osudimo ovaj necivilizacijski čin, jer dobri komšijski odnosi nemaju alternativu. Ne dopustimo ekstremizmu da pokoleba naše namjere da gradimo društvo jednako za sve. Od nadležnih opštinskih organa tražimo da se jasno i nedvosmisleno ograde od neodgovornih pojedinca i njihovih nalogodavaca, a od nadležnih istražnih organa da rasvijetle pozadinu ovog vandalizma i da počinioce adekvatno kazne. Poruke koje su ispisane u Hruštima nikome ne donose dobro i prijetnja su svima, navodi se u reagiranju Bošnjaka Nevesinja.

Naime, nepoznati počinilac ili više njih ovu monstruoznu poruku sa srpskim znakovljem četiri S i križom ispisali su na ranije nacrtanoj državnoj zastavi. Povratnici su u šoku i potpunoj nevjerici jer se vandalizmi ovakve vrste već duži vremenski period nisu dešavali na području Nevesinja.

– Mi ovu poruku, u svjetlu aktuelnih političkih dešavanja, shvatamo kao krajnje ozbiljnu prijetnju. Svakako da osjećamo strah. Poruke su anticivilizacijske i krajnje ružne – ističe Džemal Šendro, jedan od mještana sela Hrušta.

Prema njegovim navodima, mještani su obavijestili Centar javne sigurnosti u Nevesinju, a dežurna ekipa je obavila uviđaj i sačinila zapisnik. Šendro izražava nadu da će vinovnike ovog sramnog čina što prije otkriti i identificirati, a njihova imena i motive javno objelodaniti. On je pozvao Bošnjake u ovom kraju da ostanu mirni i suzdržani, ali i da budu oprezni.

– Moramo ostati ustrajni i neustrašivi. Mržnja mora biti poražena! Ona nikome ne donosi dobro. Pravda i istina su najveći civilizacijski ideali i dugoročno gledano jedina su perspektiva suživotu i koegzistenciji naroda i građana u Bosni, a posebno u Hercegovini – poručio je Šendro.

Mještani, dodao je, od lokalne vlasti očekuju da će osuditi ovaj vandalizam, izazivanje nacionale netrpeljivosti te da će se tim osudama pridružiti srpski povratnici u dolinu Neretve, pogotovo oni na području Mostara, navodi se u saopćenju povratnika u ovo nevesinjsko selo.

Prethodni članakRaspršivanje velikosrpskih fantazija: Schmidt zvanično preuzeo OHR
Naredni članakSchmidt šalje poruke prijateljstva, Dodik odbija saradnju, Bošnjaci u Rs pokreću vitalni nacionalni interes

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi