Majke Srebrenice: Palestinski narod preživljava isto što i mi u julu 1995.

- Majke Srebrenice i Podrinja sa još jednog mirnog okupljanja 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli poručile su svjetskoj javnosti ”kako narod Palestine ovih dana proživljava sve ono što su one preživjele u julu 1995. godine kada su pripadnici Vojske i MUP-a RS počinili genocide nad bošnjačkim stanovništvom UN-ove zaštićene zone Srebrenica”

Majke Srebrenice i Podrinja sa još jednog mirnog okupljanja 11. u mjesecu na Trgu slobode u Tuzli poručile su svjetskoj javnosti ”kako narod Palestine ovih dana proživljava sve ono što su one preživjele u julu 1995. godine kada su pripadnici Vojske i MUP-a RS počinili genocide nad bošnjačkim stanovništvom UN-ove zaštićene zone Srebrenica”.

“Preživjela sam ovaj genocid u Srebrenici, bila sam od 1992. do 1995. godine, izgubila sam mnogobrojnu familiju, znam kako je biti i znam kako je preživjeti. Zaista mi je žao gdje god se dešava, takva šta. Naravno, mi nismo za to, jer znamo šta smo preživjele i gledamo na ulicama, ispred prodavnica, dolaze migranti, teško je proći pored njega ako mu nemam dati marku da kupi sebi kiflu”, rekla je Naza Hasanović iz Bratunca.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” istakla je kako se pred očima svjetske javnosti odvija isti scenarij kao u Srebrenici.

“Kako da vam kažem, tužno i žalosno. Odmah se stavljaš u tu poziciju, isti scenario kao i kod nas što se dešavalo. Isto sve. Opet je ovo, sve su to kreatori, svijet tu nešto ima?! Ali kako ovo sve zaustaviti, ne znam ni sama šta da kažem”, pričala je Nura Begović koja je naglasila kako su nedavno majke Srebrenice imale sastanak u Memorijalnom centru Potočari sa zamjenicom ambasadora u ambasadi Sjedinjenih američkih država u Bosni i Hercegovini te da su joj rekle:

“Pa zašto. Pa šta vi radite. Pa vi imate sektore u američkoj ambasadi, imate sve to, zašto se neko ne oglasi. Gdje su ta ljudska prava”.

Majke Srebrenice i Podrinja su istakle kako su danas 11. podsjetile na genocid, sutra je 12. maj i komemoracija u Bratuncu, a prekosutra Ramazanski bajram koji dočekuju u neizmjernoj tuzi i bolu jer su njihovi najmiliji pobijeni. Uskoro će i nova godišnjica srebreničkog genocida, a majke su uputile poruku da se ubrza ekshumacija te da porodice pristanu na ukop trenutno identifikovanih žrtava genocida.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakPogledajte izložbu: Kako su izgledale beogradske džamije
Naredni članak30. godišnjice od osnivanja BNV-a: Bošnjaci se i dalje bore za svoja prava u Srbiji