IZVJEŠTAJ ZA 2020: Ugrožena ljudska prava u Hrvatskoj

Kuća ljudskih prava ističe da u 2021. ljudska prava moraju biti visoko na listi prioriteta Vlade i Hrvatskog sabora te ponavljaju da je imperativno da se ekonomska, društvena i politička rješenja za izlazak iz krize temelje na ljudskim pravima, pogotovo zaštiti ugroženih društvenih i marginaliziranih skupina.

Kuća ljudskih prava Zagreb (KLJP) i ovo godine objavljuje svoj izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2020. godinu koji je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva.

„Proteklu godinu obilježila je pojava i širenje epidemije COVID-19 te dva razorna potresa koja su pogodila središnju Hrvatsku, najviše Zagreb i Baniju. Velika materijalna šteta koju su prouzročili bila je momentalno vidljiva, dok će se posljedice za ljudska prava, pogotovo socioekonomska, osjećati godinama”, navodi se u priopćenju KLJP-a.

Ostvarivanje ljudskih prava tijekom 2020. godine bilo je prije svega obilježeno mjerama ograničavanja prava usvojenim radi zaštite javnog zdravlja i kao odgovor na pojavu i širenje epidemije, ističe se.

Izvještaj pokazuje kako je zbog izvanrednih okolnosti došlo do stagnacije u većini područja ljudskih prava gdje je prijašnjih godina zabilježen pomak, ali do nazadovanja u ostvarivanju ljudskih prava u mnogim područjima zaštite najranjivijih društvenih skupina i pojedinaca.

Višegodišnji negativni trendovi u pojedinim područjima koje smo bilježili prethodnih godina su pod utjecajem epidemije i posljedica potresa postali još naglašeniji i izraženiji, posebice ostvarivanja prava na zdravlje, prava na dom i adekvatne uvjete života te prava na rad, upozorava KLJP.

„Osobe starije životne dobi, jednočlane obitelji i djeca posebno su izloženi riziku od siromaštva. Iako bi ovo trebalo biti prioritetno područje, Hrvatska je i kraj 2020. dočekala bez upotrebljive i na principima ljudskih prava razrađene javne politike suzbijanja siromaštva za buduće razdoblje, ali i bez novog plana zaštite i promocije ljudskih prava”, navodi se.

Zagrebačka KLJP ističe da u 2021. ljudska prava moraju biti visoko na listi prioriteta Vlade i Hrvatskog sabora te ponavljaju da je imperativno da se ekonomska, društvena i politička rješenja za izlazak iz krize temelje na ljudskim pravima, pogotovo zaštiti ugroženih društvenih i marginaliziranih skupina.

Detaljan izvještaj je predstavljen danas u sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima koja ove godine obrađuje teme ljudskih prava na potresom pogođenim područjima, medijske slobode i tužbe za difamaciju, klevetu i sramoćenje te zaštitu zviždača.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakMirza ef. Mešić: Neka je hairli rođendan Armiji Bosne i Hercegovine
Naredni članakGODIŠNJICA AHMIĆA: Hadžiju Hazima su razapeli i minirali zajedno sa džamijom