Poruka Alema ef. Crnkića: U tri dana Bajrama sjetimo se najranjivijih skupina

- Oni koji su bili u zagrljaju mjeseca Ramazana cijelim svojim bićem, srcem i dušom, ne mogu, a da ne osjećaju žal za njegovim odlaskom jer toliko dobra, dobročinstva, ibadeta, pozitivnih emocija i dobrih djela se učini u njemu, i toliko se čovjek podigne na više stepene, da poželi da Ramazan trajno traje - rekao je u svojoj bajramskoj poruci Alem-ef. Crnkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sisak.

Podsjetio je da je ramazansko blagoslovljeno vrijeme vjernike podučavalo vrijednostima strpljenja, odricanja i istinskog truda, da osnaže i uljepšaju svoj karakter, ponašanje i moral. S druge strane, dodao je, ramazansko blagoslovljeno vrijeme ih je osvjestilo da se suoče sa svojim nedostacima i lošim osobinama kako bi bajramske dane dočekali osvježenih ličnosti.

– Najblagoslovljenije vrijeme u godini, ramazansko vrijeme, motiviralo nas je da želimo i drugima isto što i sebi te smo izdvajali iz naše imovine, pomažući potrebite i dijelili od blagodati koje imamo kako bismo te iste blagodati zaštitili kod Onoga Koji nam daruje blagodati i koji voli one koji dijele od onoga što im On Milostivi daje – govorio je Crnkić o ramazanskoj darežljivosti.

Naglasio je da je davanje i dijeljenje, ustvari, najbolji izraz zahvalnosti na blagodatima i njihova zaštita od nestajanja.

– Zato je svaki Bajram punina radosti, ushićenja i sreće, posebno za one koji su se trudili da postavljene ciljeve i ambicije u Ramazanu postignu, takvi osjećaju bajramsku radost kao dan pobjede i dan zaslužene nagrade onako nam voljeni Poslanik Muhammed, a.s. obećava govoreći u jednoj predaji da će Milostivi pogledati svoja stvorenja na dan Bajrama i prekriiti ih svojim zadovoljstvom i oprostom.

Naglasio je da se najviše posvećujemo porodici, ali i rodbini, prijateljima, susjedima s kojima dijelimo osjećaje zajedništva, dobrote, lijepe i ugodne riječi, blagodati hrane i darivanja. Kao posebno važno napomenuo je da bajramski dani traju tri dana kako bi se sjetili najranjivijih skupina, starijih, nemoćnih, socijalno-potrebitih i svih onih kojima bi u bajramskim danima mogli izmamiti osmijeh na licu, sreću i radost u srcu.

– Svim vjernicima islamske vjere na području grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije neka bajramski dani budu prožeti zdravljem, blagostanjem i osjećajem zadovoljstva, zahvalnosti, sreće i radosti – rekao je efendija Crnkić na kraju svoje bajramske čestitke.

Prethodni članakDanas je Dan šehida: Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza
Naredni članakRadujmo se Bajramu: VBNMGZ podijelilo pakete za djecu