Danas je Dan šehida: Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza

Posjeta šehidskim mezaristanima nije samo prilika da se prouči Fatiha. Obilježavanje Dana šehida za bosanske muslimane ima suštinski značaj. Odbranom od agresije Bošnjaci su pokazali iznimnu hrabrost, umijeće i organiziranost u skoro nemogućim uvjetima koji su bili nametnuti. Tom periodu bošnjačke prošlosti mora se stalno vraćati i u njemu pronalaziti snagu i inspiraciju za mnoge današnje izazove.

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida.

Centralni događaj biće održan na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, a planirano je prisustvo i obraćanje reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

Danas je dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći svoju porodicu i čast, svoju vjeru i domovinu.

Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu.

“Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježavamo kao Dan šehida. Na ovaj način čuvamo sjećanje na sinove i kćeri našeg naroda koji su svoje živote položili za našu Domovinu. Njihova velika žrtva naša je stalna obaveza: sjećajmo ih se i u njihovoj hrabrosti i smjelosti tražimo inspiraciju za naše sadašnje i buduće borbe. Neka nove generacije naših potomaka uče na tim vrelima, da čuvaju i brane djelo koje su oni podigli: slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Ovdje, na mezarju Kovači, među našim šehidima i s prvim predsjednikom naše nezavisne Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem, potvrđujemo našu opredijeljenost da ćemo nastaviti braniti našu zemlju od dušmana, ma ko oni bili”, poručivao je reisul ulema IZ u BiH Husein ef. Hasanović ranijih godina na mezarju Kovači u Sarajevu.