Dan palestinskih zatvorenika: Protest podrške i apel za spas Palestinaca u izraelskim zatvorima

Palestinci od 1974. godine 17. aprila obilježavaju "Dan zatvorenika", a i ove godine cilj je ukazati na brojne Palestince u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici

Protest podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima održan je u Pojasu Gaze. Demonstranti su se okupili ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Gazi povodom Dana zatvorenika Palestine, tražeći oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora. ( Mustafa Hassona - Anadolu Agency )

Protest podrške palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima održan je u Pojasu Gaze.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Gazi povodom Dana zatvorenika Palestine, tražeći oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Palestinci od 1974. godine 17. aprila obilježavaju “Dan zatvorenika”, a i ove godine cilj je ukazati na brojne Palestince u izraelskim zatvorima među kojima su i mnogi maloljetnici.

Abdullah Kandil, predsjednik udruženja Vaid, rekao je da žele skrenuti pažnju na nevolje zatvorenika u izraelskim zatvorima i zatražiti njihovo oslobađanje na Dan palestinskih zatvorenika.

Navodeći da se zaraza novim koronavirusom ove godine proširila i među zatvorenicima, Palestinci se žale i na medicinski nemar u zatvorima te su pozvali međunarodnu zajednicu da poduzme mjere za spas zatvorenika.

Nacionalno vijeće Palestine, pri Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), u znak podrške zatvorenicima u izraelskim zatvorima od 1974., svake godine organizuje različite programe, demonstracije i simpozijume na kojima se govori o situaciji u kojoj se nalaze zatvoreni Palestinci.

Izrael nastavlja hapsiti Palestince i time krši prava približno 4.500 zatvorenika u zatvorima.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakGLAVNI IMAM MIZ SISAK: Nadahnuta ramazanska poruka Alema ef. Crnkića
Naredni članakIRAN: Prekinuli prenos 100 puta da se ne bi vidjele noge sutkinje