Muftija Aziz ef. Hasanović o popisu stanovništva: Budimo uvijek ono što jesmo, jer će nas samo tako i drugi poštovati

"Zapamtimo, budimo uvijek ono što jesmo, jer će nas samo tako i drugi poštovati, a svako dodvoravanje bilo kome posebno na uštrb vlastita identiteta pokazuje krizu istog i vodi u propast i nestanak i pojedinca, a posljedično i grupe. Makar se na ovim prostorima dobro zna ko je ko. Da nas sve Allah dž.š. uputi i spasi zabluda i stranputica, amin", njegova je zaključna poruka

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović održao je u petak hutbu u Zagrebačkoj džamiji u kojoj je dobrim dijelom govorio o popisu stanovništva u Hrvatskoj koje je predviđeno za ovu godinu.

Izuzmemo li Hrvatsku, ove godine održat će se popisi stanovništva i u Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji. U svim navedenim državama postoji značajna bošnjačka nacionalna manjina. Međutim, treba napomenuti da ovdje ne govorimo o dijaspornim zemljama za Bošnjake nego o “domovinskim zemljama”.

Kako je na hutbi objasnio muftija Hasanović, popis će se provoditi u dvije faze.

“Popis se provodi u dvije faze: od 13. septembra 2021. do 26. septembra 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronski sistem e-Građani, od 27. septembra 2021. do 17. oktobra 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem ličnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektronskih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa”, istakao je.

Ono što je zamolio sve prisutne, a isto tako ih obavezao da prenesu odsutnima, jeste da izvrše svoju građansku dužnost.

“Živimo u zemlji u kojoj imamo pravo reći ko smo i šta smo, koji nam je jezik, je li to bosanski, albanski, romski, hrvatski, arapski, turski, engleski, njemački ili bilo koji drugi jezik svijeta. Važno je da znamo da koliko god mi između sebe ne gledali ovdje na te odrednice koje se traže na popisu, toliko je isto važno radi konzumiranja zakonima zajamčenih prava. Bez izjašnjavanja, bez broja, nema u mnogim slučajevima mogućnosti da koristite određena prava koja bismo mogli da smo se izjasnili. U konačnici, svako je od nas ono što jest, prije svega vjernici, a onda i sve ostalo što nas obilježava i što nas krasi. Zapamtimo, budimo uvijek ono što jesmo, jer će nas samo tako i drugi poštovati, a svako dodvoravanje bilo kome posebno na uštrb vlastita identiteta pokazuje krizu istog i vodi u propast i nestanak i pojedinca, a posljedično i grupe. Makar se na ovim prostorima dobro zna ko je ko. Da nas sve Allah dž.š. uputi i spasi zabluda i stranputica, amin”, njegova je zaključna poruka.        

Prethodni članakAhmed Alili je novi hafiz Kur’ana Časnog
Naredni članakŽeljko Komšić: Euroatlanska perspektiva BiH je u interesu cijele Evrope