NEUGODNA POLEMIKA: Emir Hadžihafizbegović podnio krivičnu prijavu protiv Ahmeda Imamovića

Polemika koja je zadnjih godinu dana tinjala između reditelja Ahmeda Imamovića i jednog od najpoznatijih bh. glumaca Emira Hadžihafizbegovića sada je eskalirala i očito će imati sudski epilog. Polemiku je započeo Ahmed Imamović kada je optužio Hadžihafizbegovića da drži monopol u Fondaciji za kinematografiju FBiH. Hadžihafizbegović mu nije ostajao dužan, ali izgleda da je Imamović sada prešao „crvenu liniju“.

Reditelj Ahmed Imamović je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine uputio zahtjev za razrješenje Emira Hadžihafizbegovića s pozicije člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH. Naveo je kako je pomenuti član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju imenovan na tu funkciju iako očigledno nije ispunjavao uslove za to, a naročito uslov koji zahtijeva da nije na funkciji u političkoj stranci. Napisao je i da je funkciju koju je obnašao u više navrata (zlo)uporabio kako bi sebi osigurao direktnu imovinsku korist. Kako tvrdi Imamović, Hadžihafizbegović je izradio izjave sadržaja za koji je znao da nije istinit te onda kod nadležnog organa ishodio i ovjeru izjave tako neistinitog sadržaja i njome se onda poslužio kao dokazom u pravnom prometu.

“Moj glas koji dugo godina dižem protiv monopolizacije u kulturi, a u ovom konkretnom slučaju je u početnoj fazi koja će se dalje nastaviti kroz istražne i sudske strukture, tako da na vaš upit o komentarima neću moći udovoljiti dok se ovaj, ali i mnogi drugi elementi ovog procesa pravno ne izvedu na čistac”, izjavio je Imamović za bh. portal Klix.

Nedugo nakon glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović obratio se javnosti i oštro demantirao Imamovića.

Hadžihafizbegović je u kratkom saopćenju za javnost naveo kako je protiv Imamovića pokrenuo krivičnu prijavu.

“Povodom iznesenih laži koje u medije plasira građanin Ahmed Imamović, obavještavam javnost da sam protiv njega podnio krivičnu prijavu putem svog advokata. Neistine koje iznosi u javnost nemaju nikakve veze sa mojim članstvom u Upravnom odboru Fondacije za kinematografiju jer ja nemam nikakvu političku funkciju, osim što sam član jednog od organa stranke SDA”, napisao je Hadžihafizbegović i dodao da nije u sukobu interesa kao član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju.

“Svoje laži i klevete građanin Imamović morat će dokazati na sudu”, zaključio je Hadžihafizbegović.

Prethodni članakHercegovački duhan četvrti zaštićeni bh. proizvod na svjetskoj listi
Naredni članakUKRUPNJAVANJE: Željko Komšić okuplja novi politički projekat u BiH