Noćas u Zagrebu upriličen iftar za branitelje Bošnjake

Iftar

Noćas je u Zagrebu upriličen iftar za bošnjačke branitelje Domovinskog rata. Ovaj iftar organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s Udrugom veterana Bošnjaka Domovinskog rata.

Na ovaj način svi pripadnici bošnjačke nacionalne manjine, koji su se na početku 1990-ih priključili odbrani Hrvatske od agresije, imali su priliku zajedno ibadetiti, ali i družiti se. Početak iftara bio je u 19:49 sati, u vrijeme prvog sumraka, tj. vrijeme klanjanja akšam-namaza.

Post u toku devetog mjeseca islamskog kalendara, Ramadana ili Ramazana, koji traje 30 ili 29 dana, obavezan je za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke (u islamu se pod punoljetstvom podrazumijeva pubertet). To je treći stup islama.

Postoje dva obroka u Ramazanu, sehur (lakši obrok prije početka posta) i iftar (obilniji obrok nakon završetka posta). Post se započinje i prekida prigodnim molitvama, najčešće uz vodu i hurme, slijedeći praksu (sunnet) Poslanika Muhameda a.s. Obično se iftari u krugu porodice, prijatelja i članova zajednice.

Kod postača velika čast je da im priredi iftar neko drage volje, što su ovaj put za bošnjačke branitelje priredili Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s Udrugom veterana Bošnjaka Domovinskog rata. Inače, broj od više od 1.180 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu ukazuje na golemi udio ove nacionalne zajednice u odbrani zemlje.