Utorak, 26 Septembra, 2023
Naslovnica Istaknuto O danas kažnjivo negiranje genocida, OHR upozorava na “medvjeđe usluge”

O danas kažnjivo negiranje genocida, OHR upozorava na “medvjeđe usluge”

U Službenom listu Bosne i Hercegovine (broj46/21) jučer je objavljena odluka visokog predstavnika u BiH o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

Zakon, prema toj odluci, stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u “Službenom listu BiH”, tj. danas.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je navedenu odluku donio 22. jula.

– Ko javno podstrekne na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, ako takvo ponašanje ne predstavlja krivično djelo iz stava (1) ovog člana, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – navodi se, između ostalog, u Odluci.

“Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije BiH bio bi korak u pogrešnom smjeru i medvjeđa usluga građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju”, odgovoreno je to Feni iz Ureda visokog predstavnika na molbu za komentar posljednih dešavanja nakon odluke stranaka iz RS-a da blokiraju institucije BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da zabrani negiranje genocida.

“OHR očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlasti. U vezi s tim, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebao biti usvojen u decembru prošle godine, a to još uvijek nije učinjeno”, napominju iz OHR-a.

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi