Predstava Aide Bukvić vrhunac je Dubrovačkih ljetnih igara

 Jučer je vrhunac dramskog programa na Dubrovačkim ljetnim igrama obilježila premijera predstave “Glava lava” – nastala je prema istoimenom romanu Ivana Salečića, u režiji Aide Bukvić i izvedbi festivalskog dramskog ansambla. “Glava lava” progovara o Dubrovniku kao mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije suvremenog grada. 

Na sceni se sudaraju prošlost i sadašnjost, današnji Dubrovnik i onaj barokni. Kupnja i obnova kuće u staroj gradskoj jezgri te sve peripetije vezane za to isprepleću se na sceni s baroknom pričom o životu obitelji Ivana Gundulića.

– Dakle, to postaje jedna priča o Dubrovniku, kako se kaže u romanu, koji je grad u kojem vrijeme kao da je stalo, u kojem sva njegova doba žive istodobno, dakle, jedna isprepletenost vremena u jednoj vrlo zanimljivoj interakciji suvremenosti i baroka, kazala je redateljica Aida Bukvić.

Malo se zna o Ivanu Gundulićui njegovoj obitelji, ali naslanjajući se na faktografske činjenice, Salečić gradi likove od krvi i mesa. Pratimo Gundulićeve posljednje dane, veliku trešnju i život njegovih sinova i kćeri.

– Prvi put se govori o Gunduliću kao licu, on više nije kip na tržnici, kojeg golubovi kakaju, nego je neko lice koje progovara o sebi, svojoj obitelji, o životu uopće pišući svoje stihove, govoreći na glas pišući Himnu slobodi, rekao je glumac, koji utjelovljuje Ivana Gundulića, Maro Martinović.

Kupnjom stana u gradu jedan Ivan pak odlučio je pronaći djelić slobode.

– Zaokupljen je cijelim Dubrovnikom, baroknim Dubrovnikom, Gundulićem i te stvari mu se vrte kroz glavu dok ima peripetije s obnovom stana i tako nastaje cijela naša avantura, dodao je glumac, uloga Ivana, Amar Bukvić.

– Raskopana je neka prošlost u kojoj se ogleda sadašnjost ili iz raskopane sadašnjosti iz te kuće koja se obnavlja i kupuje izviruje ta prošlost, naglasila je glumica Doris Šarić Kukuljica, uloga Profesorice i Luce.

Sve postaje priča o razumijevanju grada, nadi i želji za slobodom koja uvijek postoji.

Aida Bukvić
Prethodni članakNaš veliki glumac Emir Hadžihafizbegović slavi 60. godina
Naredni članakIzetbegović: Najjača silnica je volja SDA, držimo stabilnost i sigurnost