PRVI BROJ “NOVOG GLASA”: Bošnjaci u Hrvatskoj dobili medijsko pojačanje

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba ovim medijskim iskorakom želi popuniti informativne praznine s kojim se suočavaju Bošnjaci u Hrvatskoj, posebno kada je riječ o digitalnim platformama. „Noviglas.hr“, će kao web platforma imati puno širi uređivački interes od svoje tiskane inačice te je u potpunosti otvoren prema svim udrugama Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Svrha mu je objedinjavanje kreativnih kapaciteta naše manjine, a ne njeno raspršivanje i dodatna fragmentacija.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba izdalo je prvi broj biltena pod nazivom „Novi glas“ čija je primarna svrha informiranje Bošnjaka Grada Zagreba o aktivnostima Vijeća, ali i ostalim aktivnostima važnima za Bošnjake u Republici Hrvatskoj.

Pored toga, smatramo da je puno značajnije pokretanje Središnjeg informativnog portala za Bošnjake u Hrvatskoj pod nazivom „noviglas.hr“, koji će kao web platforma imati puno širi uređivački interes od svoje tiskane inačice. Na koncu, Središnji informativni portal Bošnjaka dugogodišnja je potreba naše nacionalne manjine koja je od početka demokratskog života u Republici Hrvatskoj izdavala značajne tiskane časopise, ali do sada nikada nije značajnije iskoračila u prostor novomedijalih internetskih platformi.

Stoga, Vijeće ovim medijskim iskorakom želi popuniti informativne praznine s kojim se suočavaju Bošnjaci u Hrvatskoj, posebno kada je riječ o digitalnim platformama.

„Novi glas“ pretendira i da djeluje obrazovno, na taj način ispunjavajući i potičući misiju osiguravanja kulturne autonomije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, što jeste jedna od misija Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba. U tom smislu želimo naglasiti da je naša urednička politika afirmacija značajne uloge Bošnjaka u Hrvatskoj u svim društvenim segmentima, ali i neizbježno kritičko sagledavanje statusne pozicije našeg naroda koji je često podcijenjen i tretiran s nedovoljno pažnje u hrvatskoj javnosti.

Pritom želimo istaknuti da je „noviglas.hr“ u potpunosti otvoren prema svim udrugama Bošnjaka u Republici Hrvatskoj i svrha mu je objedinjavanje kreativnih kapaciteta naše manjine, a ne njeno raspršivanje i dodatna fragmentacija.

U tom smislu pozivamo sve Bošnjake i bošnjačke udruge u Republici Hrvatskoj da ovaj Središnji informativni portal shvate kao servis za promoviranje vlastitih aktivnosti, ali i kao otvaranje prostora za emancipaciju kulturnih, vjerskih, društvenih i političkih kapaciteta Bošnjaka u Hrvatskoj.

Stoga je uvodna riječ predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armina Hodžića u tiskanom izdanju „Novog glasa“ posvećena predstojećem Popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj 2021. godine. Hodžić apelira da je potrebno objediniti snage te zaboraviti na moguće nesuglasice jer je ovdje riječ o interesu bošnjačke nacionalne manjine prvoga reda.

Hodžić podsjeća da je Vijeće odmah nakon završetka godišnjih odmora 2020. godine, točnije nakon što je nastupila faza smirivanja pandemije korona virusa uputilo svim bošnjačkim organizacijama na području Zagreba poziv za sastanak u vezi sprovođenja aktivnosti povodom Popisa stanovništva.

“Odaziv je  bio dobar, konkretno odazvili su se oni koji doista žele nešto napraviti za bošnjačko pitanje u Hrvatskoj. Od inicijalnog sastanka, održana su još 3 konstruktivna susreta koja su među  ostalim iznjedrila i brošuru namijenjenu Bošnjacima Zagreba koja sadrži  sve važne informacije vezane za popis stanovništva i izjašnjavanje Bošnjaka. Predstojeći popis stanovništva vjerojatno će donijeti smanjen broj stanovnika u Hrvatskoj općenito i pokazati pad u gotovo svim nacionalnim skupinama. Međutim, Bošnjaci nikako ne bi smjeli pasti ispod broja s posljednjeg popisa stanovništva, a s obzirom da postoji velik broj ljudi koji se izjašnjavaju kao Muslimani ili Hrvati islamske vjeroispovijesti ipak postoji i realna mogućnost da broj bude i veći od 31 479“, upozorava Hodžić.

Prethodni članakTurković i Grlić Radman: Prije ljeta olakšati prelezak granice, Hrvatska u BiH šalje donaciju vakcina
Naredni članakWHO: U Evropi krajnje ozbiljno, preko milion mrtvih od COVID-a