VBNMGZ: Jubilarni X. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica od 6. do 10. jula

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) ove godine u povodu obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici organizira jubilarni X. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica i promociju knjige “Ja, haški svjedok” te svjetlosnu projekciju srebreničkog cvijeta na Zagrebačkim fontanama.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) povodom obilježavanja 26. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organizira više događanja, a među njima je i jubilarni X. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica.

“Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih”, navodi VBNMGZ.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. srpnja/jula, gdje maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km. Maratoncima se na pojedinim dionicama Ultramaratona pridruže i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ove godine u Ultramaratonu sudjeluju maratonci: Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Duško Štrbac, a na posljednjoj etapi, Zvornik – Srebrenica (Potočari), pridružit će im se Nermina Bakalović, Mensur Velić i Boban Pantović.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i Grada Sarajeva uz financijsku potporu Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Polazak Ultramaratona predviđen je 6. srpnja/jula 2021. godine iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare 10. srpnja/jula 2021. godine.

S obzirom da je VBNMGZ u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku Grada Zagreba, organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenut će ispred Gradske uprave Grada Zagreba u ponedjeljak, 5. srpnja.

Program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta “Sjećanje“ na Zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice koja će se održati 10. i 11. srpnja/jula.

NAJAVA: Obilježavanje Genocida u Srebrenici u Zagrebu: Promocija knjige “Ja, haški svjedok”